Lokaal, Stampmedia, Genk, Fenrir, Vikingboot, Gigos, Jeugdwelzijnswerk, Genk -

Genkse jongeren klaar voor Vikingtocht

De jongeren van jeugdwerking Gigos in Genk maken op 1 juli een 12-daagse boottocht. Momenteel werken ze hun Vikingboot af.

dinsdag 28 juni 2011 08:34
Spread the love

Twaalf jongeren uit Genk-Zuid maken begin juli een roeitocht van 140 kilometer in een houten Vikingschip. De jongeren zijn vrijwilligers uit het jeugdwerk en roeien van de Franse grens tot in Genk. Vlak voor hun afvaart ronden de jongeren de laatste werken aan hun boot af, voornamelijk vernissen en schuren.

Goede teamgeest

“Met deze boottocht tonen de jongeren dat ze actievelingen zijn”, zegt Stefanie Granturchi, jeugdwelzijnswerker bij Gigos. Zij gaat mee op de boot als stuurvrouw. “De jongeren zien die boot als een hobby en het wekt een positief gevoel bij hen op.”

De boot, ‘De Fenrir’, is het werk van ongeveer tachtig jongeren uit Winterslag en Genk-Zuid. Samen bouwden ze een houten Vikingschip van tien meter lang. De jongeren maken deel uit van The Black Duck, een samenwerking van vrijwilligers uit de verschillende jeugdverenigingen van Genk-Zuid.

Vermoeiend en uitdagend

De deelnemers hopen op ideaal weer. “Als het regent, moeten we het water uit de boot scheppen en bij een te warme temperatuur wordt het afzien”, legt Granturchi uit. “Bovendien vermoeit het roeien de armspieren. Daarom lassen we om het kwartier een pauze in. Dagelijks zullen we een zestal uren op de boot zitten.” De groep vindt het moeilijk in hetzelfde ritme te roeien. “De jongeren vaarden voordien nog niet samen. In het begin wordt het daarom nog wat oefenen.”

Marco Cistruani (17) ziet de barre tocht als een uitdaging. “Ons doel is om de Genkse jeugdwerking bekender te maken. Ik wil zeker heelhuids thuiskomen”, lacht hij. “Maar dat zal wel lukken met dit team.”

Enthousiasme troef

Isa Özdemir (18) deed vorig jaar ook mee aan de boottocht. “Toen roeiden we heen en terug naar Maastricht”, vertelt Özdemir. “Het roeien was niet vanzelfsprekend, de groep moet elkaar vertrouwen. Dit jaar zijn we door ons weekendje teambuilding in de Ardennen beter voorbereid. We hebben een hechte band.”

Een week voor de uitvaart kijkt Alessio Veneziano (15) alvast uit naar dit vakantieavontuur. Samen met zijn broer Anthony Veneziano (16) hielp hij maandenlang mee aan de bouw van de boot. Ook Isa Özdemir voelt nu al vakantiekriebels: “Het wordt een hele belevenis.”

© 2011 – StampMedia – Sander Carollo

take down
the paywall
steun ons nu!