Verslag, Nieuws, Wereld, Cambodja, Sous Chantha -

“Veroordeling Chantha kaakslag voor vakbondsvrijheid in Cambodja”

De Cambodjaanse vakbondsleider Sous Chantha werd schuldig bevonden aan drugsbezit. Hij werd in de val gelokt, menen zijn medestanders. “Dit is een duidelijk geval van criminalisering van vakbondsactie”, meent Luc Cortebeeck, vorige week nog verkozen tot vicevoorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie.

zondag 26 juni 2011 09:26
Spread the love

Chantha werd schuldig bevonden aan drugsbezit en veroordeeld tot 10 maanden gevangenis. Van bij zijn arrestatie op 18 november was het in vakbondsmiddens duidelijk dat Chantha onder valse voorwendsels werd opgepakt.

Chantha en zijn achterban van 1000 leden in één van de grootste kledingfabrieken in Phnom Penh, sloten zich aan bij de acties van de vakbond C.CAWDU voor een hoger minimumloon. Zijn vakbondsengagement en het feit dat hij niet wou toegeven aan druk om geld te aanvaarden om zijn vakbondsactiviteiten stop te zetten, kostten hem zijn vrijheid.

Op de terugweg van zijn werk naar huis, werd hij tegengehouden door de militaire politie die bij een onderzoek van zijn motorfiets plots drugs vonden. Chantha was in de val gelokt en er hing hem een celstraf van 5 jaar boven het hoofd.

Vandaag maakte de uitspraak van de rechter een einde aan de onzekerheid. Die oordeelde dat Chantha schuldig was aan persoonlijk drugsbezit en veroordeelde hem tot 10 maanden celstraf. Aangezien Chantha al 8 maanden vastzit, en er 2 maanden van het verdict opgeschort worden, hoopt Chantha’s familie dat hij eerstdaags uit de gevangenis vrijgelaten wordt.

Ath Thorn, voorzitter van C.CAWDU, een vakbond die samenwerkt met het ACV en de NGO Wereldsolidariteit, reageert: “Uiteraard zijn we blij dat Chantha nu snel vrijkomt, maar toch laat de veroordeling een erg wrange nasmaak. De komende dagen gaan we overleg plegen met onze advocaat en Chantha om de verschillende opties te bekijken. Onze eerste bezorgdheid is ook om Chantha terug aan de slag te krijgen. Maar deze uitspraak is een duidelijk teken aan de wand voor vrije vakbondsactie in Cambodja. Dit kan elk van ons overkomen. Dit is een duidelijk geval van vakbondsintimidatie. We moeten dit zeker verder opvolgen en rekenen hiervoor op onze internationale partners.”

ACV-voorzitter Luc Cortebeeck, vorige week nog verkozen tot wereldvoorzitter van de werknemers en vice-voorzitter van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) beaamt dit. “Dit is een duidelijk geval van criminalisering van vakbondsactie en moet verder aangeklaagd worden. De Cambodjaanse overheid werd dit jaar voor de tweede maal op rij op het matje geroepen voor schendingen van vrijheid van vereniging in hun land. Deze uitspraak is nogmaals het bewijs dat vrije vakbondsactie in Cambodja ernstig onder druk staat. We zullen de Cambodjaanse autoriteiten hier dan ook opnieuw over interpelleren. Los daarvan blijven we ook nauw samenwerken met onze partner in Cambodja, die de laatste maanden in zeer moeilijke omstandigheden sterk werk geleverd hebben. Niet alleen hun goede zorgen voor Chantha en zijn familie, maar ook hun blijvende inzet en onderhandelingen om de ontslagen vakbondsdelegees die deelnamen aan de staking voor een hoger minimumloon, terug aan de slag te krijgen.”

take down
the paywall
steun ons nu!