Verslag, Nieuws, Wereld -

Airco in Irak en Afghanistan kost Amerikaans leger elk jaar 20 miljard dollar

20 miljard dollar. Dat is het fabelachtige bedrag dat de Amerikaanse troepen in Irak en Afghanistan elk jaar besteden aan airco. Dat is meer dan het totale budget van de ruimtevaartorganisatie Nasa en ook meer dan het totale nationaal inkomen van Afghanistan.

zondag 26 juni 2011 12:14
Spread the love

Het is de oud-generaal Steven Anderson – die ooit aan het hoofd stond van de logistiek in Irak – die de cijfers onthulde op de Amerikaanse radiozender NPR. 

De kosten lopen zo hoog op doordat de verspilling enorm is: in de grote hitte van Irak en Afghanistan moet de airco tenten koel houden. Maar ook doordat het zo moeilijk is de brandstof voor de airco ter plaatse te krijgen. Een vrachtwagen doet er soms 18 dagen over om de verafgelegen kampen te bereiken. Bij die transporten kwamen ook al meer dan 1000 troepen om.

In totaal zal het Pentagon volgend jaar 107 miljard dollar besteden in Afghanistan. Het BNP van Afghanistan bedraagt 15,6 miljard dollar.

Het zou volgens Anderson milieuvriendelijker kunnen, maar binnen het leger bestaat daar weinig enthousiasme over, aldus de oud-generaal.

take down
the paywall
steun ons nu!