Verslag, Nieuws, Economie, België, Kraft -

Werknemers Kraft delen de laatste ‘Belgische’ Chokotoffs uit

HALLE – Werknemers van de chocoladefabriek van Kraft deelden donderdagmorgen Chokotoffs, Mignonnettes en Bouchées uit op de markt van Halle. Met deze ludieke actie maken ze duidelijk dat ze het niet eens zijn met de saneringsplannen voor hun bedrijf. “We laten onze typisch Belgische producten niet zomaar gaan,” aldus vakbondsafgevaardigde Jean De Reuse van het ACV.

donderdag 23 juni 2011 17:50
Spread the love

“We zijn zeer tevreden met de actie,” vertelt Jean De Reuse. “De opkomst is overweldigend. Ongeveer 250 van de 418 werknemers protesteren mee. We staan hier met bedienden, arbeiders en vakbonden samen als één front. Ook de voorbijgangers op de markt reageerden vol begrip. Een vrouw vertelde me dat als Kraft Chokotoff, Bouchée en Mignonnette verhuist naar een ander land, ze het snoepgoed nooit meer zal kopen.”

“Zelfs de directie brengt een zeker begrip op voor de protestactie,”vertelt Ferrant Baudouin, secretaris bij het ABVV. “Aangezien ze de poorten openlaten voor onze staking, tonen ze dat ze het signaal begrepen hebben.”

De protestactie op de markt sluit aan bij de staking die uiteindelijk ongeveer een week zal duren. Sinds maandag  20 juni wordt er spontaan gestaakt nadat de directie meedeelde dat 99 jobs zullen verdwijnen omdat drie productielijnen verhuizen naar Oost-Europa. Het personeel besliste om de stakingsactie verder te zetten tot maandagmorgen 6 uur. Zolang blijft de fabriek geblokkeerd.

Gulden boek

Baudouin: “Ook onze burgemeester Dirk Pieters steunt het verzet. We hebben een gesprek met hem gehad waar hij vroeg hoe hij ons kan steunen. In het stadhuis zal alvast een gulden boek komen waar sympathisanten hun solidariteit in kunnen neerschrijven.”

Ook op sociale media als Facebook weerklinkt solidariteit. Er zijn twee groepen (hier en hier) waar mensen boodschappen achterlaten om de werknemers een hart onder de riem te steken.

De Floere

Arne Tordeurs en Marc Van den Berghe van de beschutte werkplaats De Floere vervoegden de actie op donderdagmorgen. De VZW verpakt de chocolade-snoepjes die Kraft maakt. “Wij wisten dat ons contract vanaf 2012 niet meer verlengd zou worden, maar als de fabriek beslist om vandaag op morgen de productie te verhuizen, verliezen bij ons 75 mensen hun werk.”

Worst-case scenario

De aankondiging van het verdwijnen van 99 banen en het verhuizen van de productie van Chokotoff, Bouchée en Mignonnette naar Oost-Europa kwam voor de werknemers van Kraft Halle grotendeels als een verrassing. “We wisten dat er studies gevoerd werden naar de rendabiliteit in de fabriek en er deden al negatieve geruchten de ronde, maar we zijn pas sinds maandag concreet geïnformeerd,” vertelt Baudouin. “Dit is dus een worst-case scenario.”

Baudouin: “De interne directie verdedigt onze site niet voldoende. We zijn niet pessimistisch maar kunnen niet geloven dat mogelijk 25 procent van de werknemers hun job verliezen. De meesten werken hier al jaren en verschillende werknemers komen uit hetzelfde gezin. Met dit protest geven we uiting aan onze opgekropte woede.”

Symbool van Halle

Iedereen reageert hetzelfde op de bekendmaking van het nieuws van de mogelijke verdwijning van drie typisch Belgische producten naar Oost-Europa. “Het kan onmogelijk goedkoper zijn om de chocolade in Halle te bereiden, naar Oost-Europa te vervoeren voor de verwerking en die dan weer naar België te brengen voor verkoop,” zegt Christel Van de Gucht, secretaris bij het ACV.

Onzekerheid

Tot september blijft het bang afwachten voor de 418 werknemers. “Pas na het verlof wordt een ondernemingsraad georganiseerd waar vragen zullen worden gesteld. Op die manier kunnen wij ons goed voorbereiden en worden ook geen beslissingen genomen terwijl mensen op verlof zijn. Tot dan kunnen we enkel hopen dat er niets verandert en als het moet zullen we weer mensen mobiliseren,” besluit Baudouin.

take down
the paywall
steun ons nu!