(foto Sven Naessens)
Verslag, Nieuws, Economie, België, BRC -

‘Harde acties’ tegen ontslag vakbondsafgevaardigden bij BRC-raffinaderij

Drie werknemers waarvan twee ABVV-afgevaardigden werden door BRC Belgian Refining Corporation ontslagen na een ludieke actie. De vakbonden kondigen harde acties aan. “Dit is een regelrechte aanval op de vakbond en op het recht om actie te voeren”, zegt Benny Willems van de socialistische bediendecentrale BBTK.

donderdag 23 juni 2011 13:25
Spread the love

Omdat de onderhandelingen voor een nieuw loonakkoord in de petroleumsector zo moeizaam verlopen, organiseerden de vakbonden vorige week een ‘week van de chaos’. In plaats van één grote staking werden er in de bedrijven verschillende kleine acties gevoerd.

“Bij BRC ging het om ludieke acties. De bedrijfsvlag werd vervangen door een vakbondsvlag en van vier auto’s werden de wielen verwijderd. Het gaat om kleine autootjes die de directie gebruikt om op de raffinaderij rond te rijden, terwijl de gewone werknemers vaak geladen met fietsen moet rondrijden”, zegt Benny Willems van BBTK.

Volgens de directie intimideerden de ontslagen werknemers ook een bewakingsagent. Volgens de vakbonden is daar niets van aan. “Een bewakingsagent werd door de directie onder druk gezet om de namen van de actievoerders bekend te maken. Vakbondsmensen wilden hem zeggen dat hem niets werd verweten. Ze telefoneerden hem twee keer maar konden hem niet aan de lijn krijgen. Ziedaar het relaas van de feiten”, reageren ze gezamenlijk in een persbericht.

Drie werknemers werden onmiddellijk aan de deur gezet. Onder hen twee ABVV-afgevaardigden met respectievelijk meer dan 10 en 20 jaar dienst. Benny Willems: “Er werd niet eens een procedure opgestart. Hun arbeidsovereenkomst werd met directe ingang verbroken en BRC betaalt alle vergoedingen uit.” Voor verkozen vakbondsafgevaardigden met zo’n lange staat van dienst kunnen die nochtans hoog oplopen.

“Dit is dan ook duidelijk een regelrechte aanval op de vakbonden. Ze proberen onze kracht te breken binnen deze sector. De syndicale vrijheden komen hier in gevaar. Wij eisen de reïntegratie van de drie werknemers en zullen daarbij alles op alles zetten”, aldus Willems.

De vakbonden hadden al een ontmoeting met de algemeen directeur van BRC, de Zwitser Marcel Massenhaurer. Benny Willems: “Hij zei dat dergelijke dingen niet kunnen in Zwitserland. Hij is het duidelijk niet gewoon om met vakbonden om te gaan. Sinds zijn komst is sociaal overleg op het bedrijf zo goed als onmogelijk.”

De vakbonden voeren vrijdagmorgen actie aan BRC op de Havenlaan in Antwerpen. Dat gebeurt in gemeenschappelijk vakbondsfront. Volgende week donderdag volgt een nieuwe actie. De onderhandelingen in de sector liggen ondertussen stil.

take down
the paywall
steun ons nu!