Nieuws, Samenleving, België, Jongeren, Facebook, Stampmedia, Leerlingen, Planking, Rage, Tibo Lemmens -

Facebookrage ‘planking’ waait over naar België

‘Planking’ is een nieuwe internetrage. ‘Plankers’ liggen volledig gestrekt met hun gezicht naar beneden op de gekste locaties. De foto’s daarvan plaatsen ze op socialenetwerksites. “Het draait voornamelijk om originaliteit”, vinden de oprichters van de Facebookpagina ‘Planking Belgium‘.

donderdag 23 juni 2011 14:40
Spread the love

De Australische Facebookrage waaide over naar België. Het grote publiek vindt planking te gevaarlijk. Vorige maand stierf een Australiër toen hij zichzelf fotografeerde terwijl hij als een plank op een balkonleuning lag. Hij verloor daarbij zijn evenwicht en viel zeven verdiepingen naar beneden.

“Planking moet origineel zijn”, zegt Tibo Lemmens. Samen met Senne Peeters, Maarten Nijs, Giel Leyssens en Tomas Mertens beheert hij de Facebookpagina Planking Belgium. De leerlingen van het Sint-Franciscuscollege in Heusden-Zolder begonnen met planking na een luisteroefening over de rage tijdens de les Engels.

Negatief imago

De groep betreurt het dat spectaculaire online filmpjes planking een negatief imago geven. “Sommigen vinden de rage gestoord en gevaarlijk. Als wij ons verhaal doen, krijgen we plots sympathie”, aldus Peeters.

“We overtuigden zelfs een leraar om hem te fotograferen in plankpose”, vertelt Lemmens. “We willen de bekendheid van planking vergroten door bijvoorbeeld op festivals originele plankposes aan te nemen. Dat wekt belangstelling, zo kunnen we het negatieve imago bijschaven.”

Ludiek

“Op onze Facebookpagina kan iedereen zijn plankfoto’s plaatsen”, zegt Peeters. “De pagina sloeg meteen aan, ook mensen buiten onze school plaatsen hun foto’s erop.” Door het effect van sociale media en mondelinge reclame krijgen hun beelden veel reacties.

De vriendengroep maakte inmiddels al tal van lachwekkende foto’s waarbij ze in plankhouding op verkeersborden, trappen, auto’s of schoolbanken liggen. “Planking moet vooral ludiek blijven”, zegt Mertens. “We zijn geen vandalen”, zegt Nijs. “Voorbijgangers moeten vaak eens goed lachen en autobestuurders toeteren soms.”

De plankers trekken veel aandacht op de speelplaats. “Zowat alle leerlingen zijn nu in de ban van planking”, vertelt Leyssens. “Op de ‘Bye Bye Schoolparty’ willen we met zo veel mogelijk leerlingen aan planking doen.”

© 2011 – StampMedia – Tekst: Sander Carollo, foto: Isabelle Reynders

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!