Indiase rechtbank tegen verplichte doodstraf voor drugsmisdrijven
Verslag, Nieuws, Wereld, India -

Indiase rechtbank tegen verplichte doodstraf voor drugsmisdrijven

NEW DELHI — Het hooggerechtshof in Mumbai heeft zich uitgesproken tegen de verplichte doodstraf voor drugsmisdrijven. Mensenrechtenactivisten hopen dat andere landen in de regio dat ook doen.

woensdag 22 juni 2011 10:46
Spread the love

“Hoewel wij vinden dat de doodstraf voor drugs in geen enkel juridisch systeem moet bestaan, is dit een grote stap in de goede richting”, zegt Patrick Gallahue, analist van Harm Reduction International in Londen.

Sommige buurlanden van India kennen de verplichte doodstraf voor bepaalden soorten drugsmisdrijven en zij stellen dat dit normaal is in de regio, zegt Gallahue. “Nu India niet meer achter de verplichte doodstraf voor drugssmokkel staat, hebben die landen minder ruimte om hun nationale beleid, dat tegen de internationale wetgeving ingaat, te verdedigen.”

Ongrondwettelijk

Vorige week bepaalde het hooggerechtshof van Mumbai dat delen van de Wet op Verdovende Middelen en Psychotrope Substanties, waarin verplicht de doodstraf wordt opgelegd bij herhaalde veroordeling voor drugsmisdrijven, “ongrondwettelijk” zijn.

Andere rechtbanken hebben nu niet meer de plicht maar nog wel de mogelijkheid om de doodstraf op te leggen, als iemand voor de tweede keer wordt gepakt met grote hoeveelheden drugs.

Indiase rechtbanken spreken doorgaans maar zelden de doodstraf uit. Ophanging, de executiemethode die in India gebruikt wordt, wordt zelden uitgevoerd.

De uitspraak van de rechtbank was een antwoord op een petitie van de Indiase tak van het Harm Reduction Network, een netwerk van niet-gouvernementele organisaties die zich inzetten voor een humaan drugsbeleid.

Tolerantie

Tripti Tandon, hoofd van het Lawyers’ Collective, onderdeel van het netwerk, noemt de doodstraf buitenproportioneel in relatie tot drugssmokkel. “Drugssmokkel gaat in dit land zelden gepaard met geweldmisdrijven.”

In de Indiase samenleving bestaat vanouds een zekere tolerantie ten opzichte van het gebruik van middelen als cannabis en opium, zegt ze. Die zijn in ongeraffineerde toestand minder schadelijk of verslavend dan geraffineerde derivaten als heroïne.

– – – – – – – –
Auteur: Ranjit Devraj

take down
the paywall
steun ons nu!