Verslag, Nieuws, België -

Europese Unie onzichtbaar in Vlaamse tv-journaals

Respectievelijk 8 en 23 minuten per maand. Dat is de tijd die de journaals van VTM en Eén besteden aan berichtgeving over de Europese Unie. Dat blijkt uit onderzoek van het Elektronisch Nieuwsarchief, een initiatief van de Universiteit Antwerpen en de KU Leuven.

woensdag 22 juni 2011 15:50
Spread the love

Tot 85 procent van de wetgeving in de lidstaten is eigenlijk afkomstig van Europa. Met de hervormingen die nu voorliggen in het Europees parlement en de Europese Raad zou Eropa nog meer greep krijgen op het beleid van de individuele landen.

Dat toenemende belang vertaalt zich voorlopig niet in media-aandacht. “Doorheen de tijd is er nauwelijk een evolutie vast te stellen. De EU is gewijzigd maar de Vlaamse nieuwszenders niet”, schrijven Julie De Smedt, Marc Hooghe en Stefaan Walgrave in het onderzoek ‘De Europese Unie in het Vlaamse televisienieuws (2003-2010)’.

Volgens de Eurobarometer krijgt 55 procent van de Vlamingen de meeste informatie over de EU via de tv. Alleen is er in de journaals van 19u weinig te zien over de EU. De afgelopen acht jaar ging maar 7 procent van alle politieke berichtgeving over de Europese Unie. Dat komt neer op respectievelijk 23 en 8 minuten per maand. 

In die items komen vooral politici aan het woord en dan nog eens in de eerste plaats Belgische politici. De leden van de Europese Raad (de regeringsleiders en staatshoofden) gaan met het gros van de aandacht lopen. De enige Europese politici die rechtstreeks verkozen worden – de leden van het Europees parlement – moeten het doen met 18 minuten spreektijd per jaar.

Van die laatste is de topper Bart Staes van Groen!. Hij kreeg 11 minuten spreektijd en laat daarmee de nummer twee – Marianne Thyssen (CD&V) met 6,8 minuten – ver achter zich.

Opvallend is ook dat de campagne voor en de uitslag van de Europese verkiezingen nauwelijks aandacht krijgen. Dat komt omdat ze samenvallen met de regionale verkiezingen in ons land. “De Europese thema’s verdwijnen daardoor naar de achtergrond”, aldus de onderzoekers.

De benoeming van de Vlaming Herman Van Rompuy tot permanent voorzitter van de Raad zou wel tot een wijziging kunnen leiden, aldus de onderzoekers.
 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!