Een beeld van een holebi-manifestatie uit 2010 in de wijk Taksim van Istanbul (foto: KAOS GL)
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Turkije, Legerdienst, Mensenrechten, Discriminatie, Amnesty International, Holebi-rechten, Vooroordelen, Holebi's en transgenders, Eremoorden - Lore Van Welden

“Discriminatie van holebi’s in Turkije moet stoppen”, eist Amnesty International

De Turkse overheid moet lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders beter beschermen tegen verregaande discriminatie en geweld. Dit zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een nieuw rapport dat dinsdag werd voorgesteld.

woensdag 22 juni 2011 12:55
Spread the love

Het rapport ‘Not an illness nor a crime: Lesbian, gay, bisexual and transgender people in Turkey demand equality’ beschrijft hoe holebi’s en transgenders gediscrimineerd worden in de gezondheidszorg, het onderwijs, op de werkvloer en op vlak van huisvesting.

Doordrongen van vooroordelen

“De Turkse samenleving is doordrongen van rigide en meedogenloze vooroordelen tegenover holebi’s en transgenders. Vele holebi’s en transgenders worden uitgesloten en zelfs aangevallen. De meesten houden hun geaardheid daarom verborgen, ook voor hun eigen familie”, schrijft Amnesty International Vlaanderen.

“Homofobe uitspraken van ministers en topambtenaren wakkeren discriminatie onder gewone burgers nog aan. De nieuwe regering-Erdogan moet hier onmiddellijk komaf mee maken en de rechten van holebi’s in woord en daad garanderen.”

Illegale seksindustrie

Vrouwelijke transgenders hebben het extra moeilijk. Ze vinden vaak geen werk op de reguliere arbeidsmarkt en zien ze zich daarom genoodzaakt om aan de slag te gaan in de illegale seksindustrie. Deze groep is ook het vaakst slachtoffer van haatdelicten, maar de overheid weigert deze problematiek grotendeels te erkennen.

Vrouwelijke transgenders worden ook systematisch lastig gevallen en gestraft door de politie vanwege hun genderidentiteit. Ze worden bijvoorbeeld regelmatig en zonder gegronde reden beboet. Wie deze praktijk durft in vraag te stellen, riskeert dreigementen en geweld.

Uit een enquête van holebi-organisatie Lambda Istanbul in 2010 blijkt dat 89 percent van de 104 deelnemende vrouwelijke transgenders ooit al het slachtoffer was van fysiek geweld tijdens een politiedetentie.

Haatdelicten niet grondig onderzocht

Haatdelicten (hate crimes) tegen holebi’s en transgenders worden meestal niet gerapporteerd door de slachtoffers, maar wanneer dat toch gebeurt, worden deze daden zelden geregistreerd als haatdelicten. De drijfveer van de dader wordt gewoonweg niet onderzocht.

In de rechtbank worden wetten, die op zich niet discriminerend zijn, op een discriminerende manier geïnterpreteerd en toegepast. Dit alles leidt ertoe dat daders van haatdelicten zelden gestraft worden.

Omdat de overheid nalaat deze problemen aan te pakken, proberen holebi-organisaties en solidariteitsverenigingen deze wanpraktijken te bestrijden. Deze organisaties hebben zelf echter ook af te rekenen met intimidatie van de overheid die hen probeert het zwijgen op te leggen.

Wetgeving moet worden aangepast

“Het voltallige Turkse parlement is verantwoordelijk om een verbod op discriminatie op basis van seksuele geaardheid of genderidentiteit in de Turkse grondwet op te nemen”, zegt Amnesty.

“Wetgeving moet onmiddellijk aangepast worden, maar ook in de praktijk moeten de rechten van holebi’s en transgenders gerespecteerd worden. Geweld tegen holebi’s moet stoppen en daders van haatdelicten moeten vervolgd en gestraft worden. Homofoob taalgebruik door politici is ontoelaatbaar en holebi-verenigingen moeten beschermd worden.”

Enkele gevallen die Amnesty-onderzoekers in het nieuwe rapport opnamen

Eylül uit de stad Eskisehir is een 24-jarige transgender prostituee en een van de oprichters van een lokaal netwerk van holebi-activisten. Ze beschrijft in het Amnesty-rapport hoe ze op een avond in februari 2011 een telefoontje kreeg van een man die beweerde een klant te zijn, maar toen hij bij haar thuis aankwam, herkende ze de man als iemand die naar verluidt al betrokken was bij diverse aanvallen tegen en berovingen van andere transgenders en homoseksuele mannen.

Ze vroeg hem meteen om te vertrekken, maar de man weigerde. Na vele bedreigingen met geweld, werd Eylül verkracht. Eylül diende een klacht in bij de politie, en werd doorverwezen naar de afdeling forensische geneeskunde voor een onderzoek en psychologische evaluatie.

Op 17 februari 2011, vertelde ze de Amnesty
International-onderzoekers dat een andere transseksuele prostituee was aangevallen door dezelfde man. Zij had zes hechtingen in de maagstreek nodig nadat ze door hem was ‘bewerkt’ met een mes.

Eremoord niet grondig onderzocht

Ahmet Yýldýz, een 26-jarige openlijk homoseksuele man die met zijn partner in Istanbul samenwoonde, werd voor zijn huis doodgeschoten op 15 juli 2008. Velen gaan ervan uit dat hij het slachtoffer werd van een ‘eremoord’. In de maanden voorafgaand aan de moord had Ahmet diverse bedreigingen ontvangen van zijn familieleden die zijn levenswijze afkeurden.

Hij diende een klacht in tegen zijn familie en vroeg aan de politie van zijn wijk in Istanbul om bescherming. Na de moord bleek dat de klacht niet grondig werd onderzocht en dat de openbare aanklager het dossier had overgedragen naar een andere politiezone. Maar daar werd met de klacht niets gedaan.

Turkse holebirechtenactivisten vinden dat de autoriteiten veel te veel aarzelen om gevallen van homofoob geweld te onderzoeken. Ahmets partner vertelde aan Amnesty International dat het strafrechtelijk onderzoek naar de moord niet efficiënt werd uitgevoerd. Zo werd de vader van het slachtoffer, de hoofdverdachte in deze zaak, niet eens ondervraagd.

Seksuele geaardheid: medische ongeschiktheid in leger

Alle mannen tussen de 18 en 40 worden in Turkije opgeroepen hun verplichte militaire dienstplicht te volbrengen. Aangezien Turkije nog altijd geen civiel alternatief voor de legerdienst heeft voorzien, en homomannen zich maar al te goed bewust zijn van het risico op geweld in het leger vanwege hun seksuele geaardheid, proberen velen hun toevlucht te zoeken tot de discriminerende bepaling van ‘medische ongeschiktheid’ op grond waarvan ze worden vrijgesteld van militaire dienst. Hun seksuele geaardheid wordt dan omschreven als een ‘psychoseksuele stoornis’.

Asil, een 21-jarige homo uit Izmir, vertelde Amnesty International dat hij bij een medisch onderzoek in een rekruteringscentrum van het leger werd blootgesteld aan verbaal geweld, eenzame opsluiting, bedreigingen met geweld en andere vernederende en discriminerende behandelingen. Uiteindelijk werd hij vrijgesteld van het vervullen van militaire dienst.

Lore Van Welden

Lore Van Welden is persverantwoordelijke by Amnesty International Vlaanderen

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!