Onderzoekster Barbara Van Dyck werd door de KU Leuven ontslagen vanwege haar engagement bij directe acties van de Field Liberation Movement
Milieu, Samenleving, België, Barbara Van Dyck, K.U.Leuven, Aardappelproces, Aardappelactivisten -

Optocht der boze toga’s

Onder het motto: “Geen Berufsverbot voor Barbara!” wil een groep academici op dinsdag 28 juni door de straten van Leuven trekken om hun ongenoegen te uiten over het ontslag van Barbara Van Dyck. Barbara werd door de KU Leuven ontslagen vanwege haar deelname en publieke steun aan de actie tegen het GGO-aardappelveld in Wetteren.

dinsdag 21 juni 2011 17:02
Spread the love

Heel wat academici uit binnen en buitenland reageerden verontwaardigd op het ontslag van Barbara Van Dyck. Ze zijn dan ook al met ruim 4.000 die de petitie tekenden tegen haar ontslag.  Voor hen is de inzet immers veel groter dan het individuele geval Van Dyck. Naar hun mening staat de toekomst van vrij en kritisch onderzoek, en vooral het debat daarover, op het spel.

“De actie in Wetteren heeft een enorm debat losgeweekt: over GGO’s, de verhouding tussen wetenschap en maatschappij, de vermarkting van het universitair onderzoek, en de vrijheid van onderzoekers om actie te voeren en politieke standpunten in te nemen. Door het ontslag van Barbara dreigt de KU Leuven dit debat in de kiem te smoren.” stellen ze in de aankondiging van hun actie.

Ze roepen academici en sympathisanten op om dinsdag 28 juni hun stem te laten horen in Leuven.

“Wij roepen alle collega’s van de KU Leuven en andere universiteiten, studenten en verontruste burgers op om samen met ons de petitie af te geven aan het rectoraat, en een publiek signaal te geven dat dit ontslag een buitenproportionele disciplinaire maatregel is. Deze actie is ook een moment om uiting te geven aan ongenoegen dat al langer leeft onder onderzoekers over de toenemende verwevenheid van universitair onderzoek en industriële belangen, en over de marktlogica die de universiteit binnensluipt.

Deze zaak overstijgt het individueel geval van Barbara Van Dyck, maar gaat over de toekomst van de wetenschap, de principes van academische vrijheid en de vrijheid van meningsuiting. We vinden dat een universiteit een plaats moet zijn waar kritische reflectie en maatschappelijke betrokkenheid centraal staan, en roepen het personeel van de KU Leuven en de bredere academische gemeenschap op mee gestalte te geven aan deze bezorgdheid.”

Afspraak:
Voor de academici: 12 uur binnenplein kasteel van Arenberg.
Sympathisanten en laatkomers kunnen om 13 uur aansluiten aan de Naamsepoort in Leuven.

take down
the paywall
steun ons nu!