Egyptisch minister van Planning en Internationale Samenwerking, Fayza Abul Naga
Imf, Egypte, Wereldbank, Internationaal Monetair Fonds -

Egyptische overheid weigert lening van Wereldbank

De Egyptische overheid heeft een lening van de Wereldbank geweigerd omdat ze vond dat de voorwaarden van de lening in strijd waren met het nationaal belang, meldde de krant 'al-Masry al-Youm'.

dinsdag 21 juni 2011 15:30
Spread the love

De Egyptische minister van Planning en Internationale Samenwerking, Fayza Abul Naga, verklaarde maandag dat Egypte een lening van de Wereldbank geweigerd heeft omdat de overheid vond dat de voorwaarden van de lening onverenigbaar waren met het nationaal belang, meldde de Egyptische krant ‘al-Masry al-Youm’ maandag.

De minister voegde eraan toe dat de regering geen condities gedicteerd door de Wereldbank of het Internationaal Monetair Fonds zou accepteren. Vooral niet na de achttiendaagse opstand die het regime van voormalig president Hosni Moebarak omver wierp.

De Saoedische overheid heeft Egypte echter wel een lening van  tweehonderd miljoen Amerikaanse dollar toegezegd die aangewend zal worden voor Egyptische KMO’s, verklaarde Abul Naga.

Vorige week meldde de ‘Wall Street Journal’ dat Egypte op zijn hoede was voor het recente aanbod van de Verenigde Staten tot financiële hulp. Er bestond immers twijfel omtrent mogelijke bijbedoelingen.

De krant maakte ook melding van een klacht die Abul Naga bezorgde bij de VS-ambassade in Caïro, samen met de waarschuwing Egypte’s soevereiniteit niet te schenden door het dicteren van voorwaarden bij leningen.

De klacht kwam er als antwoord op de aankondiging van het VS- ‘Agentschap voor Internationale Ontwikkeling’.  Dat wilde Egypte honderdvijfenzestig miljoen Amerikaanse dollar lenen voor de financiering van onderwijsprojecten, maatschappelijke activiteiten en de bevordering van de mensenrechten.

Abul Naga maakte bezwaar tegen de aankondiging van leningen door het agentschap zonder overleg met de bevoegde Egyptische functionarissen.

take down
the paywall
steun ons nu!