De jongste spelers zongen een Afrikaans lied.

Nieuws, Cultuur, België, Brussel, Afrika, Kameroen, Migratie, Borgerhout, Mensen zonder papieren, Sering vzw, Swooni, Kaat beels, Maaike neuville, Sara de roo, Vigny tchakouani -

Swooni: film over 11-jarige migrant

Eind augustus gaat de film Swooni in première in de cinema. Een film over een Afrikaanse migrant van 11 jaar die zijn verdwenen papa zoekt. Wij spraken alvast met de jonge acteur Vigny Tchakouani uit Kameroen. Een interview voor kinderen en ook voor grote mensen.

zondag 19 juni 2011 12:40
Spread the love

Foto: @Mysteriefotografie2010.

DWM: hoe is het gekomen dat je in deze film meespeelt? 

Vigny: “Twee jaar geleden zat ik met mijn ouders in de trein naar Leuven. Om mijn zus te bezoeken. Want zij lag in het ziekenhuis. In de trein ontmoetten wij Kaat Beels. Zij is regisseur. Voor haar nieuwe film zocht zij een Afrikaanse jongen. Zij vroeg mij of ik wilde spelen in de film. Maar daarvoor moest ik wel auditie doen.”

DWM: wat moest je doen voor de auditie?

Vigny: “In maart vorig jaar moest ik zelf een toneelstukje verzinnen. Uit wel 200 kinderen werd ik gekozen.”

DWM: en toen mocht je meespelen in de film. Waar gaat de film eigenlijk over?

Vigny: “De film Swooni gaat over een jongen, Joyeux, die met zijn vader van Afrika naar Europa gaat. Ik speel Joyeux. In de film is mijn mama in Afrika gestorven. Met mijn papa wil ik in België een nieuw leven beginnen. In een container gaan we naar België. Helaas wordt mijn papa door de politie opgepakt. Ik blijf helemaal alleen achter.”

DWM: oei, helemaal alleen in België zonder een papa of mama. Hoe loopt dat af?

Vigny: “Dan ga ik mijn oom in Brussel zoeken. Ik kom in een hotel terecht. De mensen willen niet dat ik in het hotel ben. Dus moet ik mij verstoppen. In de film krijg ik een nieuwe mama. Zij heet Vicky.”

DWM: hoe gingen de opnames van de film?

Vigny: “Dat was echt heel leuk! Ik had zelfs een eigen privéchauffeur. Iedere dag bracht hij mij van mijn huis in Antwerpen naar de filmset in Brussel. Op de filmset had ik een eigen coach: Joke. Zij zorgde heel goed voor mij.”

“De opnames waren heel plezant. Op het dak van een hotel in Brussel speelden we ‘s nachts een trouwfeest. Ik vond het ook heel leuk om weg te rennen voor de politie.”

“Ik werd ook een keer in de waskar van de poetsvrouw verstopt. Maar wat ik echt niet ga vergeten, is dat ik een meneer een schop moest geven. Tegen zijn knie! Gelukkig voor hem had hij een kniebeschermer onder zijn broek” (lacht).

DWM: waar gingen de opnames van de film door?

Vigny: “De scènes in het hotel draaiden we in het Plaza Hotel en in het Konrad Hotel in Brussel. En de scène met de container maakten we in Tour & Taxis. Die scène in die container was eigenlijk minder leuk. Het was er heel warm en we zaten met heel veel Afrikaanse mensen in een container.”

DWM: soms moest je wachten voor je gefilmd werd. Wat deed je toen?

Vigny: “Als er geen camera was, dan speelde ik met mijn playstation. Samen met een andere acteur, een jongen van zestien jaar. Dan werd er weer gedraaid. En iedere dag gingen we allemaal samen eten. Eigenlijk wilden ze voor mij een Afrikaanse kok regelen. Maar ik wilde dat niet. In België wil ik gewoon Belgisch eten!”

DWM: Maaike Neuville en Sara De Roo zijn bekende actrices. Hoe was het om met hen te spelen?

Vigny: “Ik wist helemaal niet dat zij bekend waren. Maaike en Sara zijn gewone mensen. Net zoals iedereen. Ik kom goed met ze overeen. Af en toe bellen ze me op. Dan nodigen zij mij uit op hun verjaardag. Of ze vragen of ik mee wil gaan naar een evenement.”

DWM: op de kast zien we een Oscar staan. Waarom heb je die gekregen?

Vigny: “Die heb ik gekregen omdat ik in Swooni heb meegespeeld. Nu laat ik hem op de kast staan. Dat is een souvenir.”

DWM: was dit de eerste keer dat je in een film speelde?

Vigny: “Ja. En als ze het me nog een keer zouden vragen, zou ik het zo weer doen. Toen de filmopnames klaar waren, ben ik toneel gaan spelen. Bij Sering vzw in Borgerhout. Ik wil daar niet meer mee stoppen. Eigenlijk is het allemaal begonnen met mijn zus. Als ik niet in die trein naar Leuven zat, dan speelde ik niet in die film mee. Dankzij mijn zus speel ik in de film mee.”

“Weet je, later wil ik acteur worden!”

Meer weten? Ga naar www.swooni.be en bekijk de trailer.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!