Nieuws, Wereld, Afrika, Milieu, Landbouw, Klimaatverandering, Honger, Voedsel en landbouw -

Klimaatverandering legt Afrikaanse akkers droog

De opwarming van de aarde dreigt landbouw nog moeilijker te maken en de honger te doen toenemen in de droge streken van Afrika. Het debiet van de rivieren zal er verder dalen en ondergrondse waterlagen zullen minder snel worden aangevuld. Dat blijkt uit twee nieuwe rapporten die tijdens de net afgelopen klimaatonderhandelingen in Bonn werden besproken.

zondag 19 juni 2011 11:21
Spread the love

In de eerste studie, Klimaatverandering, water en voedselveiligheid, waarschuwt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO) dat de stijgende temperaturen op aarde de regencyclus zullen versnellen. Zowel op zee als op het land zal vocht sneller verdampen; daardoor zullen de neerslagpatronen in Afrika en in andere delen van de wereld veranderen. Erosie en verwoestijning zullen het gevolg zijn.

Kleinere oogsten

Boeren zullen meer water nodig hebben door de hogere verdamping en minder kunnen oogsten als gevolg van droogte en een korter teeltseizoen in de meeste streken. Er zal minder water beschikbaar zijn op de plaatsen waar irrigatie net het hardst nodig is. Het rapport voorspelt meer regen in de tropen en in streken die ver van de evenaar verwijderd zijn, maar minder neerslag in de nu al droge gebieden daartussen en ook in het centrum van grote continenten als Afrika.

“Gebieden waar water schaars is, zullen over het algemeen nog droger en heter worden”, staat er in het rapport. “Neerslag en de temperaturen zullen wisselvalliger worden, waardoor er meer overstromingen en droogtes zullen voorkomen, soms op dezelfde plaats.” Vooral Afrika zal daaronder lijden.

“Een relatief beperkte vermindering van de neerslag kan ervoor zorgen dat het debiet van de rivieren veel sterker slinkt”, waarschuwt Jacob Burke, een van de auteurs van het rapport. “In Marokko kan 5 procent minder neerslag een kwart minder water in de rivieren betekenen.”

Wijdverbreide hongersnoden

De voorspellingen in de tweede studie, een initiatief van het GGIAR en het ILRI, twee internationale organisaties voor landbouwkundig onderzoek, gaan dezelfde richting uit. De auteurs van Hotspots van klimaatverandering en voedselonzekerheid in de tropen gaan ervan uit dat de klimaatverandering de landbouw in Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara zal ondermijnen en daardoor waarschijnlijk tot wijdverbreide hongersnoden in die streken zal leiden.

De studie zoomt in op de regio’s waar de opwarming van de aarde de meest catastrofale gevolgen lijkt te gaan hebben. Het zijn gebieden waar de bevolking sterk afhankelijk is van het succes van de plaatselijke veeteelt en landbouw, waar nu al vaak honger wordt geleden en waar de klimaatverandering zich sterker dan op andere plaatsen zal laten voelen.

De twee studies werden gepresenteerd op een twee weken durende ronde van VN-klimaatonderhandelingen in Bonn, die vrijdag (17 juni) afliep. De gesprekken moesten de volgende klimaattop voorbereiden die in december in het Zuid-Afrikaanse Durban plaatsvindt. De rapporten maken volgens veel experts duidelijk dat de wereld ook vanuit het oogpunt van voedselzekerheid absoluut moet vermijden dat het klimaat te sterk verandert. Maar de onderhandelingen in Bonn hebben volgens de meeste deelnemers bedroevend weinig opgeleverd.

take down
the paywall
steun ons nu!