Milieu, Verenigde Staten, VS, Kernenergie, Amerika's, Overstroming, Kerncentrale, Overstromingsgebieden -

Overstroomde Missouri bedreigt kerncentrale

De overstroming van de Missouri, een zijrivier van de Mississippi, bedreigt de Fort Calhoun kerncentrale in Nebraska. Momenteel is de kerncentrale een met zandzakken omgeven eiland in het vloedwater. En er wordt verwacht dat het water nog met anderhalve meter zal stijgen.

zaterdag 18 juni 2011 22:32
Spread the love

De Fort Calhoun kerncentrale in Omaha, Nebraska, is momenteel volledig omgeven door het vloedwater van de Missouri. De bezorgdheid omtrent de veiligheid van de centrale die gelegen is in de uiterwaarden van de rivier (gebied tussen dijk en rivieroever) neemt toe.

Vorig jaar werd nog vastgesteld dat de centrale onvoldoende beschermd is tegen overstromingen. Momenteel is de centrale een met zandzakken omgeven eiland. Het water van de Missouri staat momenteel al een halve meter boven het overstromingspeil. Er wordt verwacht dat het nog anderhalve meter zal stijgen.

Toezichthouders van de overheid en ambtenaren van de Omaha Public Power District (OPPD) benadrukken dat er geen gevaar dreigt en hebben de laagste alarmfase afgekondigd. Volgens een woordvoerder van de OPPD is er geen radioactiviteit gelekt en verwacht men ook niet dat dit zal gebeuren.

Omdat men het luchtruim boven de centrale heeft afgesloten en er zich een brand in de centrale heeft voorgedaan die tijdelijk een koelpomp uitschakelde, verspreiden zich allerlei onrustwekkende geruchten.

Het luchtruim zou echter afgesloten zijn als reactie op de overstroming. En woordvoerders van het bedrijf verklaarden dat de gebruikte splijtstof nooit in gevaar is geweest tijdens de korte stroomonderbreking.

Hoewel het water van de Missouri blijft stijgen, houdt de overheid vast aan haar verklaring dat alles veilig is. De centrale is sinds 9 april volledig stilgelegd (koude shutdown). Dit zal zo blijven tot al het vloedwater zich heeft teruggetrokken. Men verwacht niet dat dit spoedig zal gebeuren.

Bronnen: AP, care2.com

take down
the paywall
steun ons nu!