Nieuws, Samenleving, Antwerpen, Onderwijs, Gemeenschapsonderwijs, Antwerpen, Lokaal, Deeltijds kunst onderwijs, GO!, Basisonderwijs, Scholengroep 1 Antigon -

Nieuwe Antwerpse basisschool werkt samen met kunstonderwijs

Op 1 september opent een nieuwe basisschool in Antwerpen de deuren: K'do of Kunst Doet Ontdekken. Deze school legt het accent op muzische vorming. Bijzonder daarbij is de samenwerking met MA'GO!, de academie voor muziek, woord en dans.

zaterdag 18 juni 2011 17:19
Spread the love

Aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen staat MA’GO!, de academie voor deeltijds kunstonderwijs (DKO) voor muziek, woord en dans. Binnenkort gaat deze samenwerken met een basisschool.

Alle kunstdisciplines

Die school heet K’do. Dat betekent Kunst Doet Ontdekken. Zowel binnen als buiten het basisvakkenpakket, legt de school de nadruk op muzische vorming.

Wat moeten wij daar ons bij voorstellen? Sara Scholliers, directie: “In de voormiddag volgen de kinderen het gewone lessenpakket. In de namiddag werken wij projectmatig rond alle kunstdisciplines.”

Ondersteuning vanuit DKO

“Dit doen wij bijvoorbeeld door een theaterproject te koppelen aan het vak wereldoriëntatie. Wiskunde kun je dan weer koppelen aan het klappen van ritmes.”

Leerkrachten van MA’GO! zullen de leekrachten van K’do begeleiden bij de muzische activiteiten. Daarnaast zal het aanbod van MA’GO! meer afgestemd worden op de leerlingen van K’do. Dat betekent dat deze direct na de schooluren zich verder kunnen bekwamen in bijvoorbeeld notenleer.

Nieuw in Antwerpen

Scholliers: “Onze school is een nieuw concept in Antwerpen. Er zijn scholen die al veel rond muzische vorming doen. Wat ons uniek maakt, is dat wij de totale waaier van kunstdisciplines aanbrengen. En dat de academie ons daarbij ondersteunt.”

Op 1 september start K’do met twee klasjes. “Wij maken kleurrijke klassen”, vervolgt Scholliers. “Eén lokaal staat vol met verschillende soorten meubilair. Waarbij ruimte is voor een kring en voor hoekenwerk. Naast dat lokaal komt een creaklas voor het projectwerk.”

Geen traditionele school

Mikt K’do soms op een bepaalde doelgroep van hoogopgeleide ouders? “Nee”, antwoordt Scholliers. “Iedereen is in onze school welkom. Wij willen geen klassiek, traditioneel en blank schooltje zijn.”

En waarom zou een ouder zijn kind in K’do inschrijven? Scholliers: “Sommige kinderen hebben muzische talenten, veel creativiteit en verbeeldingsvermogen. In onze school kunnen deze muzische aspecten meer aan bod komen.”
 

Nieuwsgierig? Kom dan op 25 juni naar de opendeurdag van K’do en MA’GO! Meer info: http://www.kunstdoetontdekken.be.

K’do is, in tegenstelling tot haar moederschool Het Avontuur in Berchem, geen Freinetschool. De oprichting van K’do kadert binnen de capaciteitsuitbreiding van Scholengroep 1 Antigon van het Gemeenschapsonderwijs (GO!).

take down
the paywall
steun ons nu!