Belgische vakbondsleiders kunnen op heel wat internationale waardering rekenen. Ook ABVV-voorzitter werd eerder deze maand opnieuw verkozen in het bestuursorgaan van de IAO.
Dat komt enerzijds doordat de Belgische vakbonden naar internationale normen vrij groot zijn. Het ACV is bijvoorbeeld de twaalfde grootste vakbond binnen de wereldvakbond IVV. Maar ook doordat Belgische vakbonden altijd al heel actief waren op het internationale niveau.
Cortebeeck is na Gust Cool, Jef Houthuys en Willy Peirens al de vierde ACV-voorzitter die woordvoerder van de werknemers is in de belangrijker ‘Commissie van de normen’ binnen de IAO.
Het ACV speelde ook een belangrijke rol in het christelijke Wereldverbond van de Arbeid (WVA) dat in 2006 samensmolt met het socialistische Internationaal Verbond van Vrije Vakvereningen (IVVV) in de nieuwe wereldvakbond IVV.
Volgens Cortebeeck bewijst zijn verkiezen tot woordvoerder van alle werknemers dat het IVV een “rijpe pluralistische organisatie” geworden is. “Het was tot voor enkele jaren ondenkbaar dat iemand die uit het vroegere WVA kwam voor deze functie zou worden verkozen.”
Cortebeeck is nog tot eind dit jaar voorzitter van het ACV waarna hij opgevolgd wordt door Marc Leemans. Zijn mandaat bij de IAO loopt drie jaar en is onbezoldigd.
De IAO is de organisatie binnen de VN waar vertegenwoordigers van werknemers, werkgevers en regeringen afspraken maken over arbeid en sociale bescherming.
Dit jaar werd er een belangrijk verdrag goedgekeurd dat de situatie van zo’n 100 miljoen thuisarbeiders moet verbeteren. Ze krijgen voortaan recht op rust na een werkweek, moeten minstens één keer per maand uitbetaald worden en krijgen bij conflicten toegang tot de rechtbank. Dit verdrag moet nu wel nog door de regeringen geratificeerd worden.