Opinie, Nieuws, Samenleving, België, Ico Maly, Kif Kif, Discriminatie, Jozef De Witte, Uitzendsector, Adecco, Antiracisme, Uitzendkantoor, Weekblad Solidair, Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR), Praktijktesten -

BBB-lijsten tonen systematiek aan van Adecco-discriminatie

Woensdag publiceerde het PVDA-weekblad 'Solidair' de lijst van discriminerende bedrijven in het dossier-Adecco. "De publicatie van deze lijsten toont duidelijk de omvang aan van het discriminatiebeleid bij Adecco”, zegt Ico Maly, coördinator bij Kif Kif.

donderdag 16 juni 2011 17:50
Spread the love

In De Morgen laat Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR), optekenen dat hij sterk twijfelt aan het nut om deze namenlijst bekend te maken “aangezien het een zaak betreft van tien jaar geleden”.

Kif Kif kan hier niet mee akkoord gaan. Kif Kif ziet racisme als een misdaad. Of die misdaad nu vandaag is gebeurd of tien jaar geleden: het blijft een misdaad.

De bedrijven die zich bezondigen aan racisme mogen daar op zijn minst over worden aangesproken. Meer nog, eigenlijk zouden ze vervolgd moeten worden.

Kif Kif is enigszins verbaasd over de publicatie van de lijsten van discriminerende bedrijven door het PVDA-weekblad Solidair. Het dossier vormt immers nog onderdeel van een hangende rechtszaak.

Even recapituleren. De zaak-Adecco startte in 2001. In 2007 dreigde de verjaringstermijn. Kif Kif heeft de zaak-Adecco in België nieuw leven in geblazen.

In samenwerking met SOS Racisme heeft Kif Kif in het ABVV een partner gevonden in deze rechtszaak. Twee weken geleden haalden Kif Kif en partners eindelijk een overwinning in deze zaak en werd Adecco veroordeeld wegens racisme. Adecco ging echter in beroep.

Kif Kif stelt vast dat alle aangesproken bedrijven hun handen wassen in onschuld. Dit is het zoveelste bewijs dat racisme in de uitzendsector enkel kan worden bestreden door middel van praktijktesten.

Kif Kif eist dan ook dat de overheid haar verantwoordelijkheid opneemt en een juridisch kader creëert waarbinnen deze praktijktesten kunnen fungeren.

Ico Maly

Ico Maly is coördinator bij Kif Kif.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!