The light thief: tragikomische parabel.
Nieuws, Cultuur, België, Cinefiel maandblad Filmmagie -

The light thief: tragikomische parabel.

De held van deze in Kirgizië spelende tragikomische parabel is een goedhartige elektricien die in een afgelegen bergdorp elektriciteit 'steelt' om de armen (de economische crisis trof vooral de arbeiders hard) te helpen. Ook al verliest hij er zijn job door.

woensdag 15 juni 2011 15:28
Spread the love

Svet-Ake is de laatste schakel in de energieketen die ook na het uiteenvallen van de Sovjetstaat voor de dorpsbewoners heel abstract is gebleven. Maar zijn geknutsel met draden en aftappen van elektriciteitskabels brengt ‘licht’ in hun gemeenschap.

Ook figuurlijk zorgt de op palen klimmende ‘dief’ voor ‘licht’ door zijn aanstekelijke vrolijkheid, empathie en openheid. Zoals hij zelf zegt, “er is geen leven zonder hart”.

Svet-Ake heeft wilde plannen; hij wil er via windenergie voor zorgen dat de dorpelingen in hun eigen noden kunnen voorzien. Hij wordt echter de speelbal van corrupte politici (die slechts belangstelling tonen voor de achtergestelde streek omdat ze er geld kunnen aan verdienen) wanneer zij het land van boeren aan Chinese investeerders willen verkopen.

Aanvankelijk schaart hij zich achter hun ‘moderniseringsplannen’. Maar wanneer hij de ware toedracht ontdekt en merkt hoe de lokale bevolking vernederd wordt in contacten met de geldschieters tracht hij de ‘deal’ te dwarsbomen. Zijn verzet leidt echter tot een tragische ontknoping. Niemand mag (de financiële belangen van) de vooruitgang in de weg staan.

Hoofdacteur en regisseur Aktan Aryam Kubat (°1957), die zich internationaal liet opmerken door zijn in Locarno bekroonde films The Swing en The Adopted Son, legt de politiek-economische problemen van zijn Centraal-Aziatisch land treffend bloot. Hij  charmeert echter vooral door zijn liefde voor de personages en de visuele pracht van beelden die zowel details als het geheel vatten. Svet-Ake die met een jongetje naar de maan kijkt, de elektricien die een meter doet teruglopen, zijn vrouw die hem in bad wast, ruiters die op de lastpost jacht maken. The light thief is lyrisch, grappig, teder én gewelddadig. Kortom, mooie cinema.

drama / reg. Aktan Arym Kubat / sce Aktan Arym Kubat & Talip Ibraimov / fot. Hassan Kydyraliyev / mon. Petar Markovic / muz. Andre Matthias / act. Aktan Arym Kubat (Svet-Ake), Taalaikan Abazova (Bermet), Askat Sulaimanov (Beksat), Asan Amanov (Esen), Stanbek Toichubaev (Mansur) / pro. Marc Baschet, Alexander Bohr, Karl Baumgartner, Altynai Koichumanova, Cédomir Kolar, Denis Vaslin & Manfred Zurhorst / Kirgizië-DE-FR-NL / 2010 / 80′ / dis. Imagine (origiginele titel: SVET-AKE)

RELEASE 27 JULI

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!