Amerikanen blijven diep verdeeld over klimaat
Nieuws, Wereld -

Amerikanen blijven diep verdeeld over klimaat

BRUSSEL — De verdeeldheid binnen de Amerikaanse publieke opinie in het voorbije jaar nagenoeg onveranderd gebleven wat betreft de klimaatverandering. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek van de universiteiten Yale en George Mason

maandag 13 juni 2011 18:09
Spread the love

Uit het onderzoek blijkt dat 64 procent van de Amerikanen ervan overtuigd is dat de aarde opwarmt, tegenover 61 procent vorig jaar. Op de vraag wat de oorzaak is van die opwarming, antwoordt amper 47 procent dat het door menselijke activiteit gebeurt, dat is 3 procent minder dan vorig jaar.

Ook het aantal Amerikanen dat wakker ligt van de klimaatverandering is nagenoeg hetzelfde gebleven. Iets meer dan de helft van de Amerikanen (52 procent) zegt “erg bezorgd” of “bezorgd” te zijn over de opwarming, terwijl 48 procent zich geen zorgen maakt.

Opvallend is dat de Amerikanen zich nauwelijks bewust zijn van de brede wetenschappelijke consensus over de klimaatverandering. Amper 39 procent van de respondenten was het eens met de stelling dat “de meeste wetenschappers van mening zijn dat de klimaatverandering een feit is.” Vier op tien Amerikanen is ervan overtuigd dat er nog heel wat onenigheid heerst tussen de wetenschappers.

Ongeveer de helft van de duizend respondenten oordeelt dat de klimaatverandering natuurrampen als overstromingen, droogte en orkanen in de hand werkt. Maar het aantal Amerikanen dat regelmatig nadenkt over de klimaatverandering, is op een jaar gedaald van 18 naar 12 procent, volgens de onderzoekers mede door de verminderde aandacht van de media voor het thema.

De respondenten blijken overigens weinig vertrouwen te hebben in de informatie van de grote nieuwsmedia over de klimaatverandering.  Het Amerikaanse publiek hecht wel veel waarde aan de wetenschappers van de National Atmospheric and Oceanic Administration (NOAA), de klimaatdienst van de overheid. Maar liefst 76 procent van de respondenten zegt de wetenschappers te vertrouwen of sterk te vertrouwen. Dat cijfer is opmerkelijk, want de NOAA stelt al jaren onomwonden dat de aarde opwarmt en dat de mens daarvoor verantwoordelijk is.

take down
the paywall
steun ons nu!