Stampmedia, Genk, Burundi, Limburg, Ontwikkelingshulp, Genk, Geneeskunde voor het Volk, Bethanië, GVHV -

Barbecueën voor Burundi in Genk

GENK - Op zondag 5 juni organiseerde Geneeskunde voor het Volk (GVHV) een barbecue in zaal Bethanië in Genk. Dit initiatief steunt het Limburgse koppel Ine Truyen en Koen Smets, die sinds januari in Burundi ontwikkelingshulp bieden.

vrijdag 10 juni 2011 12:15
Spread the love

Het Limburgse koppel trouwde vorig jaar. Ine Truyen (29) werkte twee jaar bij GVHV als huisarts in opleiding. Tijdens haar stage in Kameroen werd ze geconfronteerd met de plaatselijke gezondheidszorg. Ook haar man Koen Smets, leraar lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie, liep stage in Zuid-Afrika. Zowel Truyen als Smets zijn actief in het jeugdwerk.

Ongeveer 250 bezoekers barbecueden mee voor het goede doel. Ze konden handgemaakte spulletjes uit Burundi kopen. Ook jeugdkoor Lirica, waarbij Truyen tien jaar zong, trad op.

Straatkinderen

“Koen en Ine speelden al een hele tijd met het idee om vrijwilligerswerk in Afrika te doen. Via Projecten Burundi kwamen ze terecht in Gitega, de tweede grootste stad van Burundi, op anderhalf uur rijden van de hoofdstad Bujumbura”, vertelt Marleen Lombaert, de moeder van Ine Truyen. “Ze willen er het gezondheidsbeleid en de ziekenfondsen verbeteren en de straatkinderen onderwijzen en opvangen.”

Plaatselijke initiatieven

Het koppel wil plaatselijke initiatieven aanmoedigen en groeikansen creëren. Truyen werkt als arts bij het medisch centrum Mutuelle de Santé de l’Archidiocèse de Gitega (MSAG). Het centrum heeft nood aan materialen en medicatie voor de behandeling van veel voorkomende ziektes als malaria, tbc, aids of huidaandoeningen.

Smets ondersteunt de plaatselijke ziekenfondsen. Hij is ook actief binnen Initiative Pastorale de la Réinsertion des Enfants en Difficultés (IPRED). Dit project houdt zich bezig met de opvang, onderwijs en animatie van straatkinderen.

Contact

Dankzij Skype blijft Lombaert in contact met haar dochter. “We bellen geregeld, maar de satellietverbinding werkt niet altijd even goed. In augustus gaan we er zelf naartoe.”

© 2011 – StampMedia – Maurizio Ciranni

take down
the paywall
steun ons nu!