Damaged house

Gaza: grens bij Rafah blijft dicht

Palestijnen die hoopten Egypte binnen te raken via de grenspost in Rafah, zijn teleurgesteld en boos. Om onduidelijke redenen blijft de grensovergang voorlopig dicht.

donderdag 9 juni 2011 00:17
Spread the love

Egypte kondigde vorige week nog aan dat het de grenspost zou heropenen, nadat die sinds 2006 permanent gesloten is geweest. Die sluiting vormde een onderdeel van de blokkade die Hamas uit het zadel moest lichten.

De grenspost in Rafah is de enige grensovergang die niet door Israël gecontroleerd wordt, maar voorlopig blijft de overgang dicht. Ayyoub Abu Shaar, de grenswachter aan Palestijnse zijde die de contacten met Egypte onderhoudt, zegt dat hij zijn Egyptische collega niet meer kan bereiken. Rond de poort is een stelling opgetrokken, naar verluidt om de grenspost te schilderen. Een jonge student noemt het “een belachelijk excuus om de heropening van de grenspost uit te stellen.”

Een aantal ambulances en bussen met patiënten staat bij de gesloten grenspost te wachten. Voor de poorten heeft zich een menigte verzameld die eist dat de grens geopend wordt. De Egyptische staatstelevisie berichtte dat de grensovergang enkel geopend was voor voetgangers, omdat de werken de doorgang van voertuigen onmogelijk maakten. Palestijnse ambtenaren blijven er echter bij dat de grenspost gesloten is.

Medische verzorging

Heel wat Palestijnen hoopten in Egypte de broodnodige medische verzorging te krijgen die in de Gazastrook onmogelijk is. De 63-jarige Naziha Al-Sebakhi wilde naar Egypte voor medische verzorging aan haar been. Volgens een nieuw akkoord met Egypte mag ze ongehinderd de grens over, maar de poort blijft dicht. “Ik smeek u om de overgang te openen”, zei ze tegen Egyptische ambtenaren. “Jullie Egyptenaren hebben ons zolang vernederd, is het niet dringend tijd dat we onze waardigheid terugkrijgen?”

Deze zomer zullen naar verwachting ook duizenden Palestijnen afzakken naar de grenspost in de hoop hun familie en vrienden in het buitenland te kunnen bezoeken. De 42-jarige Nahed Ashour wil naar Egypte om er een vlucht naar de Jordaanse hoofdstad Amman te nemen, waar zijn vrouw en twee kinderen wonen. “Als de wereld er problemen mee heeft dat we door Egypte reizen, help ons dan een andere oplossing zoeken”, zegt Naziha Al Sebakhi. “Hou me hier niet gevangen tussen vier hekkens, zonder hoop en zonder middelen om te overleven.”

Verschillende Palestijnen hebben hun vluchten en medische afspraken al geannuleerd. De Palestijnse ambtenaren hebben geen idee wanneer de grenspost geopend wordt. “Het was geluk” zegt Al-Sebakhi over de aankondiging van Egypte om de overgang te openen. “Maar het is niet gerealiseerd.”

take down
the paywall
steun ons nu!