Ecuadoraanse ex-bisschop in hongerstaking
Verslag, Nieuws -

Ecuadoraanse ex-bisschop in hongerstaking

In Ecuador is een voormalige bisschop al sinds 24 mei in hongerstaking. De 77-jarige Gonzalo López Marañón hoopt daarmee een einde te maken aan een zwaar conflict onder plaatselijke katholieken. Dat begon toen het Vaticaan een ultraconservatieve priester als opvolger van López aanstelde.

donderdag 9 juni 2011 15:42
Spread the love

Gonzalo López Marañón, die een kamp heeft opgeslagen in een park in hoofdstad Quito, is in vijftien dagen al 8 kilogram afgevallen. Hij neemt alleen vloeistoffen tot zich.
“Het is geen hongerstaking, hij is aan het vasten”, zegt María de los Ángeles Vaca, woordvoerder van López. “Het verschil is dat het om een religieuze daad gaat, die vergezeld gaat van gebed en dialoog in een poging om tot vrede te komen.”

President Rafael Correa, die zichzelf een linkse katholiek noemt, heeft het kamp al tweemaal bezocht. In maart had de president er nog mee gedreigd zijn veto uit te spreken over de aanstelling van López’ opvolger.

Herauten van het Evangelie

López leidde meer dan veertig jaar het apostolisch vicariaat (bisdom in wording) Sucumbíos, in het Amazonegebied. Zijn bestuur werd gekenmerkt door een sterk sociale inslag.

Hij moest met pensioen omdat hij de 75 voorbij is. Het Vaticaan stelde in oktober Rafael Ibarguren Schindler aan als zijn opvolger. De Argentijn is een van de leiders van de Herauten van het Evangelie, een vereniging van vooral jonge conservatieve katholieken die in meer dan vijftig landen actief is.

Ongeschoeide karmelieten

López maakt deel uit van de ongeschoeide karmelieten, een orde die al tientallen jaren sociale projecten realiseert in het Amazonegebied en enkele van de opvallendste progressieve prelaten van Ecuador heeft geleverd.

De Herauten van het Evangelie brachten een andere, uitgesproken conservatieve stijl naar het Amazonegebied. De priesters dragen traditionele kleding, onder meer kniehoge bottines, een ketting als riem en een bruine pij waarop het Calatrava-kruis is geborduurd. Ze leggen de nadruk op cultusbeleving en zijn niet geïnteresseerd in de sociale projecten van hun voorgangers.

Basiskerk

Een groot deel van de katholieken in Sucumbíos verzet zich al maandaglang tegen Ibarguren Schindler. De Isamis-raad, een soort parlement van de katholieke gemeenschap in de provincie Sucumbíos, besliste in januari met 80 procent van de stemmen het ontslag van Ibarguren Schindler te vragen. Isamis wordt gevormd door 120 afgevaardigden van de basiskerkgemeenschappen, pastorale diensten, missieposten, diocesane clerus en sociale organisaties in de provincie.

Het Vaticaan stuurde op 2 mei zes achtergebleven karmelietenpriesters weg uit Sucumbíos omdat ze de plaatselijke katholieken zouden hebben opgejut.
Radio Sucumbíos

Het conflict escaleerde op 16 mei toen groepen van de Charismatische Vernieuwing, die met de Herauten sympathiseren, Radio Sucumbíos probeerden over te nemen, een zender die in handen van de Isamis was gebleven. De Herauten wilden de zestien werknemers van het radiostation ontslaan en beschikten daarvoor over documenten van de kerkelijke autoriteiten.

De werknemers zonden hun ontslag rechtstreeks uit. Honderden sympathisanten trokken daarop naar het gebouw van het radiostation om hen te verdedigen. De politie probeerde tevergeefs het gebouw te ontruimen.

Niettemin werden twintig personen formeel in beschuldiging gesteld van terrorisme, na een klacht van de Herauten. De intrekking van deze klacht is een van de eisen van de hongerstakende López.

Opus Dei

De regering gaf de katholieke kerk 24 uur de tijd om de situatie weer onder controle te krijgen. Op 19 mei trokken de Herauten zich terug uit Sucumbíos. Momenteel wordt het vicariaat bestuurd door seculiere priesters (priesters die niet tot een orde behoren) en de secretaris van de bisschoppenconferentie.

Maar het vertrek van beide ordes heeft de gemoederen niet bedaard. Op 22 mei deden zich opnieuw schermutselingen tussen aanhangers van beide kampen voor in provinciehoofdstad Nueva Loja. Voor López was dat de rechtstreekse aanleiding om zijn hongerstaking te beginnen.

De Ecuadoraanse bisschoppenconferentie, die wordt voorgezeten door aartsbisschop Antonio Arregui, lid van de conservatieve lekenorganisatie Opus Dei, heeft zich officieel nog niet uitgelaten over de zaak. “Maar de bisschoppen zijn wel al naar mijn tent geweest”, zegt López. Hij kreeg ook brieven met sympathiebetuigingen van bisschoppen uit onder meer Costa Rica, Guatemala, Mexico en Panama.

take down
the paywall
steun ons nu!