Verslag, Nieuws, België, Witte woede -

16.000 betogers uit zorgsector botsen op stugge Vlaamse en niet-bestaande federale regering

In Brussel trokken 16.000 werknemers van de zorgsector de straat op. Het was hun vijfde grote betoging sinds de recente opstoot van de 'witte woede'. Ze willen een nieuw meerjarenakkoord over meer koopkracht. Maar de Vlaamse en Waalse regeringen talmen en de federale regering is er één van lopende zaken.

donderdag 9 juni 2011 16:11
Spread the love

Zelf waren we de tel kwijt geraakt, maar bij de vakbonden houden ze dat natuurlijk netjes bij. Voor de vijfde maal betoogden vele duizenden werknemers uit zorgsector in Brussel. De eerste keer gebeurde dat begin februari 2010. Ze gaven toen aan de verschillende bevoegde ministers hun eisenbundel af in de hoop zonder langdurige acties tot een nieuw meerjarenakkoord te komen over de arbeids- en loonvoorwaarden in de sector. 

De federale regering is anderhalf jaar later nog altijd in lopende zaken en de Vlaamse regering gaf lang niet thuis. “Met de Vlaamse regering zitten we nu eindelijk wel rond de tafel. Dat is al veel. Maar het gaat wel nog altijd zeer traag vooruit”, zegt Bram Van Braeckevelt van de liberale vakbond ACLVB.

Zo hebben de vakbonden hun eis voor een dertiende maand nog niet helemaal gerealiseerd. Thema’s als de commercialisering van de zorg of de verlaging van de werkdruk kwamen nog niet aan bod tijdens de voorbije onderhandelingen.

Het ABVV hoopt op 29 juni een voorakkoord af te sluiten. “Geen idee of dat lukt, maar het zal absoluut nodig zijn om de druk op de ketel te houden”, zegt Mark Selleslach van de christelijke bediendecentrale LBC-NVK.

De vakbonden hielden ook even halt in de Wetstraat. Een delegatie werd er ontvangen door de ministers Joëlle Milquet (CDH) en Laurette Onkelinx (PS). “Lopende zaken of niet, wij willen dat er verder wordt gewerkt in een technische werkgroep. Wij willen geen nieuw mini-akkoordje. Deze sector heeft een visie en een akkoord op lange termijn nodig”, zegt Jan-Piet Bauwens van de socialistische bediendecentrale BBTK. De vakbonden willen ook een onderhoud met formateur Elio Di Rupo. Dat laatste zou er komen.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!