Verslag, Nieuws, Israël -

September staat voor de deur in Israël

"September 2011 staat voor de deur en klopt aan", zegt een Israëlische legerofficier die anoniem wil blijven. Volgens hem houdt de onrust aan de grenzen verband met de Algemene Vergadering van de VN die zich in september naar verwachting achter de oprichting van een Palestijnse staat zal scharen.

dinsdag 7 juni 2011 18:10
Spread the love

Zondag trokken honderden Palestijnen die in vluchtelingenkampen in Syrië wonen naar de grens van de door Israël bezette hoogvlakte. Volgens Syrische berichten zijn er 23 demonstranten gedood en honderden gewond.

Volgens het Israëlische leger zijn er antitankmijnen ontploft door molotovcocktails die de demonstranten zelf hadden gegooid. Het aantal doden wil het leger niet schatten, omdat de gebeurtenissen op Syrisch grondgebied plaatsvonden en de feiten dus niet gecheckt konden worden. Militaire bronnen meldden dat het leger sluipschutters had ingezet, die echte munitie mochten gebruiken: eerst een schot in de lucht, dan op de benen en dan om te doden.

Bij een andere grensovergang in de buurt van de Syrische plaats Quneitra, waar de soldaten en demonstranten dichter bij elkaar waren, werd geschoten met rubberkogels en traangas.

Naksadag

Arabische websites hadden de dag uitgeroepen tot Dag van de Naksa, Dag van het Verlies, om de Zesdaagse Oorlog van 1967 te herdenken, waarbij Israël de Westelijke Jordaanoever en de Syrische Golanhoogte bezette.

Een maand geleden werd op dezelfde manier de Nakba herdacht, de Ramp, een verwijzing naar 8 mei 1948, toen honderdduizenden Palestijnen werden verdreven of op de vlucht sloegen voor de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog. De Palestijnse vluchtelingen uit 1948 en 1967 met hun families, in totaal vier tot vijf miljoen mensen, wonen nog steeds verspreid over Libanon, Jordanië en Syrië.

Een paar honderd van hen trokken op 8 mei op vanuit Libanon en Syrië richting Israëlische grens. In totaal werden er vijftien demonstranten doodgeschoten.

Er waren meer incidenten. Zo raakten veel Palestijnen gewond op de Westelijke Jordaanoever, bij het checkpoint Kalandia, toen ze tegenover Israëlische soldaten stonden. In Gaza werden de demonstranten op een afstand gehouden door Hamas.

Syrië

Volgens premier Benjamin Netanyahu heeft Israël het recht zijn grenzen te beschermen, al zei hij er niet bij dat de VN de annexatie van de Syrische Golanhoogte nooit hebben erkend. Volgens zijn regering zit Syrië achter de onrust. “Bashar al-Assad probeert de aandacht af te leiden van de slachting die hij uitvoert onder zijn eigen bevolking”, zei minister van thuisfrontverdediging Matan Vilnai.

Overigens zijn er ook Syrische dissidenten die deze uitleg aanhangen. Volgens hen is het voor Syriërs normaliter ten strengste verboden om de grens over te trekken en is het geen toeval dat er juist tijdens de opstand in Syrië Palestijnen in de scheidingszone konden terechtkomen.

Dat neemt niet weg dat Israël een hete tijd tegemoet gaat. In juli zullen er weer vijftien schepen uit Turkije naar Gaza varen in een poging de blokkade te breken. En de Palestijnen uit Syrië zijn ook nog niet weg; die hebben hun kampement opgeslagen in het niemandsland tussen Syrië en Israël.

take down
the paywall
steun ons nu!