Pakistani fel tegen nieuw militair offensief
Verslag, Nieuws, Pakistan -

Pakistani fel tegen nieuw militair offensief

Nu de vertrekkende Amerikaanse legerstafchef heeft aangekondigd dat Pakistan een groot militair offensief tegen terrorisme gaat beginnen in Noord-Waziristan, heeft angst de provincie bevangen. De bevolking is de gevolgen van vorige operaties nog niet te boven gekomen.

dinsdag 7 juni 2011 12:18
Spread the love

Volgens sommigen is militaire actie de enige manier om Noord-Waziristan, dat zij als thuishaven zien van Al Qaeda en de taliban, te zuiveren van militanten. Anderen wijzen vooral op het ontwrichtende effect van al het geweld in de Federaal Bestuurde Stamgebieden (FATA), een gebied met vijf miljoen mensen aan de grens met Afghanistan, waar Noord- en Zuid-Waziristan deel van uitmaken.

“Een miljoen mensen in de FATA zijn nog steeds ontheemd als gevolg van militaire operaties”, zegt Wakil Shah, een leraar in Zuid-Waziristan. “De dreigende actie in Noord-Waziristan zou hun problemen alleen maar verergeren.”

De VS eisen al lang een massale operatie in Noord-Waziristan en de Amerikaanse admiraal Mike Mullen benadrukte op 31 mei nogmaals de noodzaak ervan. De jirga, de stammenraad in Noord-Waziristan, verzocht de regering die dag juist af te zien van militaire actie. Volgens de stammen is de rust weergekeerd in het gebied en zou een militaire operatie de situatie alleen maar verergeren.

Massale uittocht uit Zuid-Waziristan

De eerste Pakistaanse operatie tegen militanten in Zuid-Waziristan, in 2004, zorgde voor een massale uittocht. Zo’n 300.000 mensen vluchtten naar de aangrenzende provincie Khyber Pakhtunkhwa. “Duizenden mensen in kampen zullen gaan omkomen van honger en ziekte”, waarschuwt Shaukatullah, een inwoner van Datta Khel in Noord-Waziristan.

Een meerderheid van de inwoners wil graag samen met de regering het terrorisme bestrijden, maar gelooft niet in een militaire operatie. “Heeft een militaire operatie in wat voor stamgebied dan ook ooit voor vrede gezorgd?” vraagt Shaukatullah. Volgens hem gaat dat alleen maar leiden tot wrok tegen de regering.

De burgers zullen worden verdreven, maar de extremisten blijven, net als voorheen, zegt Manzoor Shah, projectleider bij de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR. “80.000 mensen uit Zuid-Waziristan zijn nog steeds ontheemd. Er is geen hoop dat ze nog terug kunnen.”

Operaties hebben gefaald

“Ook de operatie in het gebied Bajaur in 2009 heeft gefaald”, zegt de gepensioneerde majoor Humayun Khan. “Er zijn honderdduizend mensen ontheemd geraakt, maar de taliban zitten er nog steeds.” Dat geldt voor alle operaties die het leger de afgelopen twee jaar heeft gevoerd, zegt hij. “De gevolgen worden gedragen door de arme bevolking, die in kampen leven en de honger, ziektes en de verzengende zon moeten trotseren.”

De Awami Nationale Partij, die in de provincie Khyber Pakhtunkhwa aan de macht is, ziet een offensief als enige mogelijkheid om vrede in Pakistan en Afghanistan te krijgen. “De extremisten hebben er trainingsscholen om bommen te maken en zelfmoordaanslagen te beramen, en jongeren worden het land ingestuurd voor sabotageacties”, zegt Bushra Gohar, een afgevaardigde van de partij.

Pakistan heeft nog niet officieel toegezegd een nieuwe operatie te beginnen. “Maar de dood van Bin Laden heeft Pakistan in een genante positie gebracht en de regering lijkt zich nu toch bij de wil van de VS neer te leggen”, aldus Khan.

take down
the paywall
steun ons nu!