Cultuur, Cultuur, De week in muziek, ICloud -

Luisterpost: De Week In Muziek 07.06

Een week in de muziek, met in de hoofdrol onder meer Prince, Bob Dylan, Radiohead, Ford and Lopatin, My Morning Jacket en een nieuw onderdeel met interessante links waarin, naast een doorgedreven analyse van iCloud (de nieuwe dienst van Apple), vooral een artikel over illegaal downloaden door de muzikant Chris Cutler opvalt.

dinsdag 7 juni 2011 10:34
Spread the love

Prince

Als een duivel uit een doosje, zo kun je de hele carrière van Prince gerust omschrijven. Verraste de man ons meer dan eens met schitterende platen, dan houdt hij er tegenwoordig van om plots een concert aan te kondigen. Deze zomer zakt Prince op 6 juli 2011 naar het Sint-Pietersplein in Gent af. Dat nieuws werd maandag bekend gemaakt en de voorverkoop start op woensdag 8 juni. Wie er vorig jaar in het Sportpaleis bij was, weet dat een concert van Prince nog steeds epische proporties op alle schalen aanneemt. De prijs bedraagt 78 euro (inclusief servicekosten en inclusief gebruik van de pendelbussen van en naar de parkings van Flanders Expo). Voorverkoop start woensdag 8 juni om 9u via www.sherpa.be en 070 25 20 20. Alle info op www.princegent.be

Update: concert was razendsnel uitverkocht, wie wil kan op een wachtlijst intekenen voor een eventueel tweede concert.

Downloads

De festivaltijd is begonnen en diverse festivals promoten hun gebeuren via allerlei middels. Waar je vroeger vaak een cd tegenkwam bij een muziekmagazine, daar vind je nu op het net meer en meer downloadpakketten met daarop een rist songs van optredende artiesten. Het vermaarde Amerikaanse Bonnaroo-festival heeft er zo eentje samengesteld en die compilatie vind je hier. Tussen het fijn aanbod vind je onder meer tracks van My Morning Jacket, Alison Krauss, Explosions In The Sky, Gogol Bordello, Sharon Van Etten (een hoogtepunt), Florence and The Machine en Twin Shadow.

Maar ook individuele artiesten laten soms van zich horen door een mix waar ze hun invloeden laten horen. Hadden we vorige week een fijnezomerse compilatie van Chk Chk Chk, dan is het nu de Brit Jon Hopkins (maakte vorig jaar nog een plaat met Brian Eno) die zijn luistergewoonten vrijgeeft.

En wie Anna Rose Carter is, weten we niet, maar ze heeft een aantal prachtige instrumentale tracks op soundcloud gezet en de meeste ervan zijn gratis te downloaden.

Surfing on the netwaves

Door te klikken kom je soms ver en het moet niet altijd futiel zijn. Zo lazen we op de onvolprezen Adventures in Modern Music-site van het Britse muziekblad The Wire een knap stuk van Chris Cutler (oprichter van Henry Cow en baas van het ReR label) over de prijs van illegaal downloaden voor de mensen die muziek maken en uitbrengen.

Wie precies wil weten wat de nieuwe iCloud-dienst van Apple precies inhoudt, die verwijzen we door naar het artikel van Peter Kafka (mooie naam!) op de AllThingsD-site.

Ook zeer de moeite waard om te lezen zijn een aantal in memoria die er verschenen naar aanleiding van de dood van Gil Scott-Heron, onder meer dit stuk door auteur Miles Marshall Lewis.

En waar anders moesten we te weten komen dat Radiohead de zomer zal opleuken met een reeks van remix-platen? Het eerste teken en een hoes troffen we hier aan. 

Verder leerden we deze week dat zelfs de grootste sterren zich soms een serieuze make-over moeten bezinnen. Zo blijkt dat de zwarte superster Béyoncé de mosterd voor haar nieuwste cd onder meer bij Adele heeft gehaald. En omdat de man onlangs 70 werd, mogen we u zeker dit filmpje met Bob Dylan niet onthouden. Minder leuk was het nieuws dat New Wave-producer Martin Rushent overleden is op 63-jarige leeftijd. De man werd vooral bekend door zijn werk op ‘Dare’ van The Human League, maar hij produceerde ook voor Joy Division, The Buzzcocks, Pete Shelley, T. Rex, The Stranglers, XTC, Associates en The Go Go’s, om er maar een paar op te noemen.

Nieuwe cd’s

Het is een meer dan uitstekende week in platenland. Naast de nieuwe cd van Arctic Monkeys (die we hier al tegen het daglicht hielden en goed bevonden), is er ook fraai werk van My Morning Jacket (‘Circuital’) en Battles uitgebracht. Maar daar houdt het niet op want we kunnen u ook van harte de eerste cd van Ford & Lopatin (‘Channel Pressure’) aanbevelen. Wie? Zegt u? Wel, de helft van dit duo is niemand anders dan Daniel Lopatin, hier gekliefd als Oneohtrix Point Never, synthesizermens die het genre heel wat nieuw leven heeft ingeblazen. Met Ford & Lopatin – dat vroeger Games heette – kiest hij voor scherpe synthesizerpop met electrokantjes. Luchtig en krokant, maar niet onnozel en bij elke luisterbeurt beter wordend. En daar houdt het niet op want ook de laatste worp van Black Lips (‘Arabia Mountain’), de nieuwste van Sondre Lerche, Tom Vek’s ‘Leisure Seizure’ en ‘Burst Apart’ van The Antlers kunnen niet genegeerd worden.

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!