Antwerpen, Lokaal, Antwerpen, Avi Kenan -

Kunstenaar en wereldburger Avi Kenan opent galerie naast MAS

dinsdag 7 juni 2011 16:45
Spread the love

ANTWERPEN – De op 5 juni 1951 in Israël geboren kunstenaar Avi Kenan, sinds 34 jaar een inwoner van België, viert zijn 60ste levensjaar en zijn 40 jaar artistieke carrière onder de naam ‘100 years of Light’ met de opening van een nieuwe galerie, als buurman van het MAS.

Hij zal de galerie op deze toplocatie niet enkel gebruiken voor het exposeren van eigen werk, maar wil ook jonge, startende kunstenaars de kans geven er hun werk te tonen en confronteren met de dynamiek van deze snel veranderende wijk en met een nieuw, wellicht onvoorbereid publiek.

Een individualistische autodidact

Avi Kenan is in feite een autodidact. Gedurende enkele maanden volgde hij in Israël wel kunstonderwijs aan het ‘Beth-Rothschild Institute’. Tegelijkertijd volgde hij ook lessen aan de ‘Bat-Yam Academy’.

Maar al gauw botste zijn aangeboren individualisme, zijn sterke persoonlijkheid en zijn geloof in de eigen authenticiteit met de schoolse opleiding en haar ingebakken beperkingen.

Hij verwierp meteen alle invloeden van leraren en docenten en daarbij ook alle artistieke dogma’s. Hij las zelfs geen kunsttijdschriften meer en bezoek aan kunstgalerieën was er ook niet meer bij. Tussen 1972 en 1976 hadden zijn tentoonstellingen veel succes in Tel Aviv, Haifa en Bat-Yam.

Hang naar onafhankelijkheid en vrijheid brachten Kenen naar België 

Zijn verlangen naar onafhankelijkheid en ongebondenheid en zijn hang naar artistieke en persoonlijke vrijheid brachten hem ertoe naar Europa te komen en er zich te vestigen.

Hij koos België omdat hij ons land aanziet als het centrum van Europa en vestigde zijn naam met tentoonstellingen over heel Europa.

Dankzij zijn werk en zijn onstuitbaar enthousiasme mocht Avi Kenan bij verschillende gelegenheden, op diverse vernissages en onthullingen van zijn beelden tal van groten der aarde ontmoeten.

Het hoogtepunt tot nu toe is de ontmoeting in het Vaticaan in 1986 met paus Johannes-Paulus II ter gelegenheid van de overhandiging van het beeld ‘Christianity’.

Bevorderen van de wereldvrede: Avi’s engagement

Een constante in het leven en de carrière van Avi Kenan is zijn engagement voor het bevorderen en het bewaren van de wereldvrede en onderlinge verstandhouding.

Exemplarisch voor dit gegeven is o.a. het kunstwerk ‘United Europe’ uit 2004, dat hij realiseerde t.g.v. een retrospectieve van zijn werk in het Europees Parlement in maart van dat jaar. Een ander sleutelwerk is ‘Living Flags’, gecreëerd in 1994 na de Golfoorlog.

Avi Kenan was ook een gewaardeerd kunstenaar-deelnemer aan de ‘Elephant Parade’ die in 2008 in Antwerpen plaatsvond. De door hem beschilderde olifant was één van de topstukken tijdens de slotveiling in de Zoo in november van dat jaar.

Galerie Avi Kenan: St.-Aldegondiskaai 48, 2000 Antwerpen

www.avikenan.com

Meer foto’s over de persvoorstelling: http://www.flickr.com/photos/nieuwsblad/sets/72157626781914561/show/

take down
the paywall
steun ons nu!