Freedom for Palestine – OneWorld
Nieuws, Cultuur, Muziek, Hiphop, Hip hop, Palestina, Gaza, Censuur, Gazastrook, BBC, Hip-hop, Electro, Gaza Strip -

Freedom for Palestine – OneWorld

Rapper Lowkey roept Groot-Brittannië op om het nummer 'Freedom for Palestine' in de hitlijsten van het Verenigd Koninkrijk te krijgen. Dit als tegenaanval op het censureren van referenties aan Palestina in muziek op de BBC en andere zenders zoals MTV.

dinsdag 7 juni 2011 15:05
Spread the love

Palestina gecensureerd in muziek

December vorig jaar censureerde de BBC tijdens een live performance van rapper Mic Righteous de uitzending van DJ Charlie Sloth op “Radio 1Xtra‘”, het netwerk voor ‘black music’. Het woord ‘Palestine’ werd vervangen door een geluidseffect van versplinterend glas.

Mic Righteous ‘freestylede’: “Om mijn trots te redden kan ik nog ‘Free Palestine’ schreeuwen, om vrede bidden, de VS vervloeken omwille van het geweld dat ze wereldwijd verspeiden. Pakistan is zowat een oceaan lijken in bruine modder, en nog steeds is er geen steun”. (“I can still scream ‘Free Palestine’ for my pride, still pray for peace, still burn the Fed for the brutality they spread over the world. Pakistan’s a ocean of bodies in the brown water still nobody helps.” )

Op 3:01 wordt ‘Palestine’ weggefilterd met een geluidseffect van versplinterend glas.

De Gazastrook is Tel Aviv niet

Rapper Bigz overkwam enkele maanden later hetzelfde toen hij live in Sloth’s radioprogramma verklaarde: “Is er iemand die je kent die zo wreed is? Brandstichters zijn het, die meer vuur brengen dan de Gazastrook… .” (“Who do you know who’s as hard as this? Arsonists, bringing more fire than the Gaza Strip… .”)

Niet enkel weigerde de BBC een humanitaire oproep van het “Disasters Emergency Committee” uit te zenden tijdens “Operatie Gegoten Lood” in de winter van 2008-2009. Ook muziek die er zelfs maar aan refereert is voor ‘aunti Beeb’ uit den boze.

De woorden ‘Gaza Strip’ werden dan ook volledig gecensureerd in Bigz’s freestyle.

Wanneer daarentegen tijdens dezelfde uitzending het nummer “I Just Want The Paper” van Bigz werd gedraaid, had de BBC er geen problemen mee dat hij “Chilling on a beach… Tel Aviv” rapte.

Ondertussen werd de gecensureerde opname van Bigz door de BBC verwijderd van YouTube en vervangen door een ongecensureerde.

Protest uit verschillende hoeken

Wanneer het gecensureerde optreden van Mic Righteous op 30 april werd heruitgezonden als deel van een ‘best of’-uitzending van Charlie Sloth’s programma, begon het protest aan te zwellen.

De ‘Palestine Solidarity Campaign’ stuurde een protestbrief naar directeur-generaal Mark Thompson van de BBC. Hierin werd de aanval op de principes van vrije meningsuiting, en op de vrijheid van een artiest om politieke standpunten door middel van kunst uit te drukken, veroordeeld.

Ondertekenaars waren tal van kunstenaars, academici, advocaten en volksvertegenwoordigers. Onder hen onder andere regisseur Ken Loach, komiek Mark Thomas en Robert del Naja van Massive Attack.

Ook brak er een storm van kritiek en protest uit op de Facebook- en Twitterpagina van “1Xtra” en, naast posts die solidariteit met het Palestijnse volk uitdrukten, werd er onder andere geëist dat Righteous’ optreden ongecensureerd heruitgezonden zou worden.

Muziekprogramma geen geschikt forum voor ‘controverse’

Een woordvoerder van de BBC gaf als reactie op de kritiek de uitleg dat een laatavondmuziekprogramma geen geschikt forum is voor ‘politieke controverse’.

De omroep stelde het als volgt in een verklaring die het uitgaf omtrent het incident: “Alle BBC programma’s hebben een verantwoordelijkheid om onpartijdig te zijn bij het behandelen van controversiële onderwerpen en een aanpassing werd gemaakt aan Mic Righteous’ freestyle om te verzekeren dat onpartijdigheid werd gehandhaafd.”

In naam van de ‘onpartijdigheid’ wordt door de BBC wel iedere geografische referentie aan Palestina in muziek gecensureerd, terwijl Israël een andere behandeling krijgt.

Strijd tegen censureren van Palestina uit het bewustzijn

De song “Long Live Palestine” van rapper Lowkey heeft het dan ook nooit tot in een BBC uitzending geschopt ondanks het feit dat het op nummer één heeft gestaan in de iTunes hip-hop chart.

Momenteel hebben verscheidene artiesten onder de noemer  “OneWorld” het nummer “Freedom for Palestine” opgenomen dat in de week van 3 juli zal worden uitgebracht. De opbrengsten van het lied dienen om humanitaire projecten in Palestina te steunen.

De artiest Lowkey wil met dit project meteen ook de strijd aangaan tegen de censuur van het bestaansrecht van Palestina op verschillende zenders.

Hij roept om die reden Groot-Brittannië op om massaal de single te kopen en zo in de hitlijsten van het VK te lanceren zodat men het woord Palestina nergens meer uit het bewustzijn van de mensen kan censureren.

Ondertussen kreeg het project ook al steun van ‘Coldplay’ via de Facebookpagina van de band.

Oproep van rapper Lowkey.

Freedom for Palestine – OneWorld

Aan het nummer “Freedom for Palestine” werd meegewerkt door de artiesten Maxi Jazz (Faithless), Dave Randall (Slovo / Faithless), LSK, het ‘Durban Gospel Choir’, leden van het ‘London Community Gospel Choir’, Jamie Catto (1 Giant Leap), Harry Collier (Kubb), Andrea Britton, Sudha (Faithless), Andy Treacy (Faithless / Moby / Groove Armada), Attab Haddad en Joelle Barker.

In de video zijn naast de muzikanten onder andere ook de komiek Mark Thomas, de rapper Lowkey en de dichter Michael Rosen te zien.

“OneWorld” wordt gesteund door de NGO’s ‘War on Want’, ‘The A.M.Qattan Foundation’, ‘Palestine Solidarity Campaign’, ‘Jews for Justice for Palestinians’, ‘A Just Peace for Palestine’, ‘Friends of Al Aqsa’, ‘Israeli Committee Against House Demolitions UK’, ‘Stop the War Coalition’ en ‘Trust Greenbelt’.

* * *

Enkele mooie remixes.

Freedom for Palestine – Drum & Bass mix door Dan Birch

Freedom for Palestine – Disco Nutter mix door Yasen Velchev

Freedom for Palestine – That’s My House mix door Phil Jones (Specimen A)

* * *

Hilarische instorting van Glenn Beck over “Freedom for Palestine”

Je zou voor minder de single aanschaffen.

* * *

Long Live Palestine – Lowkey

De opbrengsten van dit nummer uit 2009 zijn bestemd voor humanitaire hulp aan Gaza.

take down
the paywall
steun ons nu!