IAO-commissie huispersoneel 2010
Nieuws, Wereld, Economie, IAO, IAO-conventies, Huispersoneel -

Carmen, Mary en de anderen: raakt hun huisarbeid eindelijk erkend?

In Genève vergadert voor de honderdste maal de conferentie van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Dat zijn bijna alle regeringen van de wereld, samen met de werkgevers en de werknemers. En voor het tweede jaar op rij staat ook de erkenning van de rechten van honderden miljoenen huispersoneel op de agenda Ook dit jaar is Jeanne Devos erbij.

dinsdag 7 juni 2011 14:24
Spread the love

Vorig jaar bracht DeWereldMorgen.be uitgebreid verslag over de grootste mondiale democratische bijeenkomst die elk jaar de regeringen, de werknemers en de werkgevers van de hele wereld samenbrengt in Genève.

Belangrijk, want het gaat over de rechten van de meer dan drie miljard mensen die met werken hun boterham moeten verdienen; en over hoe die rechten worden omgezet in recht én in praktijk.

Enkele honderden miljoenen mensen verdienen hun inkomen met huisarbeid. Het gaat vooral om vrouwen die stofzuigen, op kinderen passen, de was doen, voor eten zorgen, noem maar op. Maar dit soort werk is al te weinig geregeld, de werknemers genieten amper enige bescherming en goed betaald zijn ze allerminst. Dat zij hun werk ‘onzichtbaar’ verrichten achter de gevels van de huizen speelt daarenboven niet in hun voordeel.

Net als vorig jaar ijveren Jeanne Devos die in India al jarenlang werkt met huisarbeid(st)ers en Pia Stalpaert van ACV Voeding en Diensten in de bevoegde commissie voor een fundamentele verbetering van deze situatie. Want het is al voor het tweede jaar op rij dat de Internationale Arbeidsconferentie het probleem van het huispersoneel behandelt. Dit jaar zou er eindelijk zowel een Conventie als een aanbeveling moeten komen.

Het is afwachten of die doorbraak er de komende dagen en weken ook werkelijk aankomt. De eerste vergaderingen wijzen er alvast op dat dit niet onmogelijk is.

Intussen herinneren we alvast aan de interviews en artikels van vorig jaar, onder andere met Jeanne Devos. ZIj hebben nog niets van hun actualiteit verlorgen… jammer genoeg.

Voor het interview met Jeanne Devos – klik hier
Voor het debat over het huispersoneel – klik hier

Nog meer artikels, interviews en een video zijn hieronder te vinden in de rubriek ‘lees ook’

take down
the paywall
steun ons nu!