Verslag, Nieuws, Milieu - Corine Van Kelecom | 11.11.11, Karel Ceule | Broederlijk Delen

Betaalt België om olie onder de grond te houden in Ecuador?

België moet meewerken aan de plannen van Ecuador om olie in de grond te laten en zo een belangrijk natuurgebied te redden. Dat stelden 11.11.11 en Broederlijk Delen vandaag bij de voorstelling van het rapport ‘Olie in het paradijs’. Het Yasuní-project is een unieke en innovatieve manier om met milieuproblemen om te gaan en duurzame ontwikkeling te stimuleren.

dinsdag 7 juni 2011 17:51
Spread the love

Het nationale park Yasuní in Ecuador is een van de meest biodiverse oerwouden van de planeet, met een ongeziene variatie aan boomsoorten, dieren en planten op 9820 km2. Maar dit paradijselijke stukje aarde wordt bedreigd. In de ondergrond van het Yasunípark zit namelijk een aanzienlijke hoeveelheid olie, een belangrijk exportproduct voor Ecuador. Partnerorganisaties van 11.11.11 en Broederlijk Delen klagen al jaren niet alleen de geleden schade van de ontginning aan, maar komen ook met innovatieve voorstellen.

In het ongerepte noord-oostelijke ITT-blok bevinden zich naar schatting 856 miljoen vaten olie, ongeveer een vijfde van de totale petroleumreserves van Ecuador, met een waarde van zo’n 7,2 miljard dollar. ‘Ecuador beseft heel goed dat Yasuní van onschatbare waarde is’, vertelt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van 11.11.11. ‘Maar gezien de nog altijd grote armoede kan Ecuador het zich simpelweg niet veroorloven deze olie in de grond te laten. Daarom wil het land de kosten fifty-fifty delen met de internationale gemeenschap. Iedereen heeft er immers baat bij  als dit werelderfgoed behouden blijft.’

Ecuador vraagt aan België om mee te investeren in dit project. 11.11.11 en Broederlijk Delen vinden dit een goede zaak, aangezien ons land heeft beloofd om de strijd tegen klimaatverandering in het Zuiden mee te financieren. Het geld zou gaan naar hernieuwbare energie in Ecuador, dat nu zeer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Op die manier zal het Yasuní-fonds niet alleen voor minder CO2-uitstoot zorgen, maar ook nieuwe fondsen opbrengen. De opbrengst van die investeringen in hernieuwbare energie zal gaan naar duurzame ontwikkeling gaan, bijvoorbeeld onderhoud van Yasuní, herbebossing en projecten voor energie-efficiëntie. Ecolo-Groen!, PS, SP.A, CDH en MR dienen een resolutie in die de regering opdraagt op zoek te gaan naar middelen om dit initiatief te helpen financieren.

Het Yasuní-project is uniek en kan een voorbeeld zijn op wereldschaal, meent Patricia Vanbauwhede, regioverantwoordelijke voor programma’s in Ecuador & Colombia bij Broederlijk Delen: ‘We moeten dringend innovatieve manieren ontwikkelen om klimaatverandering tegen te gaan. Het behoud van het Amazonewoud is van groot belang, maar het huidige VN-klimaatsverdrag biedt geen kader om deze keuze ook te “belonen”. Initiatieven zoals het Yasuní-voorstel kunnen de weg banen om dit wel te doen.’

take down
the paywall
steun ons nu!