Dertig jaar geleden begon aidsepidemie
Nieuws, Wereld -

Dertig jaar geleden begon aidsepidemie

NEW YORK — Vandaag precies dertig jaar geleden werden de eerste gevallen van aids geregistreerd. In de strijd tegen de epidemie is het aantal nieuwe infecties de laatste jaren gedaald maar de toegang tot goede behandeling is nog steeds zeer ongelijk verdeeld.

zondag 5 juni 2011 15:25
Spread the love

Volgende week moeten de Verenigde Naties in een bijzondere zitting van de Algemene Vergadering de richting bepalen die de wereld de komende jaren uit wil in de strijd tegen hiv en aids.

Steeds meer mensen hebben toegang gekregen tot de behandeling van hiv/aids en het aantal nieuwe infecties is wereldwijd met 25 procent gedaald in de periode 2001-2009. Maar “we hebben nog een lange weg af te leggen”, zegt Asha-Rose Migiro, vicesecretaris-generaal van de Verenigde Naties.

Volgens het rapport AIDS at 30: Nations at the Crossroads, dat de VN zopas heeft gepresenteerd, waren er eind vorig jaar 6,6 miljoen mensen in landen met lage en middeninkomens die een behandeling met aidsremmers kregen. Maar 9 miljoen mensen die ook voor die behandeling in aanmerking kwamen, vielen uit de boot.

Het VN-aidsprogramma UNAids wil het aantal nieuwe besmettingen en aidsdoden op nul brengen. Een deadline is nog niet bepaald, Migiro hoopt dat de wereldleiders volgende week “een gedurfde nieuwe weg uitstippelen” om die doelstelling te bereiken.

Minder geld voor strijd tegen aids

Door de wereldwijde financiële en economische crisis is de financiering van de strijd tegen aids vorig jaar voor het eerst sinds 2000 afgenomen.

UNAids-modellen tonen dat net nu de inspanningen opgevoerd moeten worden. Uit nieuw onderzoek blijkt immers dat iemand die door hiv geïnfecteerd is en efficiënte aidsremmers krijgt, 96 procent minder kans loopt zijn partner te besmetten.

Door 22 miljard dollar (15 miljard euro) in aidsprogramma’s te investeren tegen 2015 kan men tegen 2020 12 miljoen minder hivinfecties hebben en 7,4 miljoen minder aidsgerelateerde doden, zegt UNAids.

Condoom en besnijdenis

Als regeringen en burgerorganisaties bovendien methodes promoten die het risico op besmetting verkleinen, zoals condoomgebruik en mannenbesnijdenis, “dan hebben we hier echt een kans om de ruggengraat van de epidemie te breken”, zegt Matthew Kavanagh, directeur van de Amerikaanse aidsorganisatie Health Global Access Project (Health GAP).

Als minstens 15 miljoen mensen tegen 2015 aidsremmers krijgen, dan heeft 80 procent van de patiënten wereldwijd toegang tot de behandeling, aldus Kavanagh. Op dat moment “beginnen de preventiemethodes effect te sorteren.”
Rijkere landen

UNAids-directeur Michel Sidibé is positief over de samenwerking tussen rijkere en armere landen. “94 procent van de mensen in ontwikkelingslanden die in behandeling zijn, krijgen die behandeling op basis van middelen uit de ontwikkelde landen.”

De voortzetting van die samenwerking wordt een van de grote uitdagingen. Bovendien gaat het om meer dan alleen maar materiële samenwerking. Om tot nieuwe behandelingen te komen is het van cruciaal belang “de kennis te gebruiken die in de opkomende landen en ook in de ontwikkelde wereld aanwezig is”, zegt Sidibé.

take down
the paywall
steun ons nu!