Verslag, Nieuws, België -

Protest tegen ontslag KUL-onderzoekster komt op gang

Een kort gesprek volstond voor de KU Leuven om de knoop door te hakken. Barbara Van Dyck, onderzoekster verbonden aan het departement architectuur, kreeg haar ontslagbrief omdat zij achter de actie tegen het ggo-aardappelveld in Wetteren bleef staan.

zaterdag 4 juni 2011 13:17
Spread the love

Dat het zo’n vaart zou lopen, werd niet meteen verwacht. Woensdag had de KU Leuven drie medewerkers op het matje geroepen. De universiteit had ontdekt dat ze in Wetteren aanwezig waren en sympathie hadden voor de actie.

Eén van de onderzoekers, Barbara Van Dyck, werd zelfs geïnterviewd in een tv-journaal. Van Dyck kreeg vrijdag haar ontslagbrief omdat “zij achter de vorm van actievoeren bleef staan”, aldus vicerector Peter Marynen.

De andere twee onderzoekers, Anneleen Kenis en Matthias Lievens, mogen blijven. Volgens de vicerector omdat “zij het geweld wel veroordeelden”.

Actievoerders hebben inderdaad geprobeerd de hekken neer te halen en enkelen konden ook het terrein betreden om wat plantjes uit te trekken. Maar op alle beelden die wij met dewereldmorgen.be hebben gemaakt, is geen enkele keer te zien dat actievoerders geweld gebruiken tegen de politie. In tv-journaals wordt het “gewelddadig” karakter van de actie ook altijd geïllustreerd met politie-agenten die met hun wapenstokken slaan op actievoerders.

Matthias Lievens ontkent ook dat hij afstand neemt van de actievoerders. “Ik vind wel dat er een afweging moet worden gemaakt tussen het recht op actie en het respect voor onderzoek. Ik heb een positie verdedigd zoals die van Bart Staes: een vierkante meter uittrekken was misschien voldoende geweest. Maar ik veroordeel de actievoerders niet en blijf de legitimiteit van de actie verdedigen”, aldus Lievens.

Uit academische hoek komt er heel wat reactie op het ontslag. VUB-hoogleraar Eric Corijn liet in De Standaard weten: “Tot deze sanctie wordt ingetrokken zal ik de diensten die ik in het raam van samenwerkingsovereenkomsten in de KU Leuven lever, staken. Ik blijf natuurlijk voor de studenten en collega’s in Brussel ter beschikking, maar ik zet voorlopig geen voet meer in een feodaal bedrijf.”

Ook andere professoren overwegen een dergelijke reactie op het ontslag. Er werd ook al een petitie opgesteld die door academici als Chris Kesteloot, Erik Swyngedouw en Lieven De Cauter werd ondertekend.

“De universitaire overheid schendt een democratisch basisrecht dat als sokkel fungeert van onze samenleving, de vrijheid van meningsuiting. Door een medewerker te ontslaan wegens haar sympathiebetuiging tegenover een actie, schrijft de K.U.Leuven zich in in een nieuw klimaat van criminalisering van activisme en zelfs criminalisering van sympathie voor activisme”, klinkt het in de petitie.

De ondertekenaars roepen ook op tot actie. Acties die er mogelijk volgende week al komen. Ondertussen circuleert ook al een andere petitie die ook bij het bredere publiek handtekeningen wil verzamelen:
http://www.thepetitionsite.com/4/petitie-tegen-ontslag-barbara-van-dyck/

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!