Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, België, Lokaal, Luik, Democracia real YA!, Watmet, Prends la place, Place saint-lambert -

Activisten bezetten plein in Luik

LUIK - De Place Saint-Lambert in Luik is al een week lang bezet. Activisten kamperen er en organiseren er activiteiten. Uit solidariteit met de Arabische Lente en de beweging ¡Democracia Real YA! in Spanje. DeWereldMorgen.be ging naar Luik en bezocht het kamp.

vrijdag 3 juni 2011 15:36
Spread the love

In Spanje laat de beweging ¡Democracia Real YA! al wekenlang van zich horen. In meer dan zestig steden bezetten jongeren pleinen. Uit verontwaardiging voor het Spaans politiek klimaat.

Sinds vorige week vrijdag bezetten verontwaardigde mensen een plein dichter bij huis: de Place Saint-Lambert in hartje Luik. Woensdag stonden er 35 tenten opgesteld. Haast symbolisch tussen de shopping centra en het Justitiepaleis.

De sfeer is kalm en gemoedelijk. Aan de ingang voorziet een jongeman de toevallige passanten van info. In het kamp wordt gekookt in een tipi, druk georganiseerd in een partytent, aan yoga gedaan en gedebatteerd.

Andere alternatieven

Emiline is 25 jaar en komt uit de Franse stad Angers. Hoewel zij geen verantwoordelijke is, bouwde zij wel met enkele Spaanse jongeren een kampement op het plein. “De bezetting van het plein is spontaan gebeurd”, zegt Emiline. “We zijn met enkele mensen begonnen. Nu nemen er al 200 mensen aan deel.”

“Uit solidariteit met de Arabische Lente en de Spaanse beweging ¡Democracia Real YA! participeer ik. Daarnaast hebben veel van ons kritiek op ons huidige systeem, het kapitalisme. Ik vind dat het kapitalisme mensen doodt. Samen kunnen we hier tegen vechten.”

“Ik zie dit kamp als een experiment voor een nieuwe manier van samenleven. Wij zoeken eigenlijk nieuwe alternatieven voor het kapitalistische systeem.”

Heel politiek

Het kamp op de Place Saint-Lambert is duidelijk goed georganiseerd. Emiline: “Wij hebben verschillende werkgroepen. Sommige mensen koken of poetsen, anderen zijn verantwoordelijk voor de logistiek of de yoga.”

“Op onze eigen manier doen wij aan politiek. Wij organiseren ons en houden volksvergaderingen. Wij bieden alternatieven aan: we geven bijvoorbeeld een workshop Linux voor nieuwe gebruikers.”

Soms krijgen deze activisten het verwijt apolitiek te zijn. “We zijn niet a-, maar heel politiek”, zegt Emiline. De deelnemers vertegenwoordigen ook diverse stromingen. Emiline: “Sommigen onder ons zijn lid van politieke partijen, vakbonden of solidariteitsbewegingen.”

Geen toestemming

Deze actievoerders kregen geen toestemming van de Luikse burgervader om de Place Saint-Lambert te bezetten. “On a pris la place”, zegt Emiline. 

“We hebben gesproken met de burgemeester. Vanwege de vrijheid van meningsuiting worden we getolereerd. Ons contact met de politie is redelijk, hoewel ze af en toe iemand oppakken.”

Ze is nog niet uitgesproken of er komen twee agenten het kamp op. Binnen een minuut arresteren ze drie minderjarige Roma-jongens. “Ja, zo gaat dat hier dus”, zo besluit Emiline. 

Zonder papieren

Veel minder optimistisch dan Emilines verhaal is het verhaal van Fouade uit Tunesië. Hij is nog maar 26 jaar, maar woonde reeds vijf jaar in Spanje en vijftien jaar in Italië. 

Fouade: “Wil je echt weten waarom ik hier ben? Ik ben sinds een maand zonder papieren in België. Ik leefde op straat, tot ik in dit kamp mijn tijdelijk huis vond. Op deze plek is geen racisme. Maar in de rest van België wel.”

Veel actievoerders hebben geen idee tot wanneer ze hier mogen kamperen en actievoeren. “Nog een uur? Nog een dag? Nog een week? Enfin, we zien wel”, zo zegt een man die zich als clown heeft verkleed.

Het kampement ‘Prends la Place’ is vrij toegankelijk voor iedereen. Dagelijks zijn er om 12u00 en 20u00 volksvergaderingen. En er zijn workshops en concerten, voor iedereen. 

take down
the paywall
steun ons nu!