ACW-voorzitter Patrick Develtere spreekt voor een volle Stadsschouwburg in Mechelen
Nieuws, Samenleving, België -

“Ons model werkt, maar ligt onterecht onder vuur”

Onze sociale zekerheid en ons sociaal model hebben hun waarde in de crisis bewezen. De aantijgingen dat dit model onhoudbaar zou zijn, zijn onbewezen en onjuist. Naar aanleiding van Rerum Novarum - voor de 120ste maal - heeft ACW-voorzitter Patrick Develtere woensdagavond het woord gevoerd in Mechelen voor een volle Stadsschouwburg.

donderdag 2 juni 2011 00:31
Spread the love

Rerum Novarum is het feest van de christelijke werknemersbeweging. De voorzitter van dat ACW, Patrick Develtere, zakte dit jaar naar Mechelen af om feest te vieren… en om te speechen natuurlijk. Er waren zoveel belangstellenden dat honderd mensen niet meer in de zaal konden. Ze waren wel welkom op de receptie.

Patrick Develtere herinnerde eraan dat Rerum Novarum draait om rechtvaardigheid, en om menselijkheid. Dat was toen zo. Dat is nog zo. Meer dan 100 jaar is het hard werken geweest, en met resultaat. We leven in een heel welvarend land en vormen een heel geëmancipeerde bevolking.

Hoe kon dat? Develtere beklemtoont dat zijn beweging erin is geslaagd om economische groei te laten samengaan met een groei van welzijn, met herverdeling van de welvaart, met ruimte voor het vrije sociale initiatief – denk aan mutualiteiten en vakbonden -, met een voortdurende sociale dialoog en met ontplooiingskansen voor iedereen.

Er zijn echter ook maars

Dit rijke land heeft intussen nood aan grondige economische bijsturingen, aldus Develtere, en zeker ook nood aan meer in plaats van minder sociale rechtvaardigheid.

De voorbije economische crisis heeft heel sterk onderstreept hoe krachtig en goed de meerwaarde van onze sociale zekerheid en ons sociaal model wel is. Net de landen met een sterke sociale zekerheid doorstonden best die crisis.

Hoe kan het dan, vraagt Develtere zich af, dat luidruchtige opiniemakers dag in dag uit mogen roepen dat ons model onhoudbaar is, en dat ze dat mogen beweren zonder dit te bewijzen?

“Wij willen niet dat de factuur naar de gewone mensen wordt doorgeschoven en grote bedrijven en heel grote vermogens buiten schot worden gehouden.”

Omdat de ongelijkheid blijft toenemen, dringt de ACW-voorzitter er op aan de welvaart rechtvaardig te (her)verdelen. Het is waar dat er een budgettaire inspanning nodig is maar de juiste keuzes zijn nodig: haal het geld bijvoorbeeld bij de bedrijfswagens, nu goed voor meer dan vier miljard fiscale aftrek. En treed bijvoorbeeld op in de energiesector.

De voorzitter richt zich uitdrukkelijk ook tot de politici: “Er staat veel op het spel. Ons samenlevingsmodel staat op het spel. Speel er niet mee. We moeten de kracht hebben om ons model te behouden en te verfijnen. Het is echt niet in de Verenigde Staten, Engeland, Nederland of Duitsland dat we zaken kunnen vinden die ons inspireren.”

Voor de volledige speech van Patrick Develtere – klik hier
 

take down
the paywall
steun ons nu!