De nieuwe hogeschool wordt ongetwijfeld een belangrijke speler op de Vlaamse onderwijsmarkt. De onderwijsinstelling zal 8.500 studenten tellen, 22 professionele bacheloropleidingen en 6 kunstopleidingen. Naast 5 bestaande campussen in de stad Antwerpen, opent een gloednieuwe campus aan Park Spoor Noord.
Dreigende leegloop
De Vlaamse overheid wil de academische opleidingen overlaten aan de universiteiten. Hogescholen moeten zich concentreren op professionele en artistieke opleidingen. Artesis Hogeschool dreigt daardoor in de toekomst meer dan 3.500 studenten te verliezen. Een fusie met de kleinere Plantijn Hogeschool lijkt de oplossing.
Nieuwe mogelijkheden
“Voortaan staan enkel de beste mensen voor de klas”, poneert Alain Verschoren, voorzitter van de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen (AUHA). “Concurrentie is kwaliteitsbevorderend en met Karel de Grote blijft die enigszins overeind. Karel de Grote hoort voor haar lerarenopleiding bij het Katholiek Onderwijs. Plantijn en Artesis zijn niet ideologisch gebonden.”
Erwin Samson, algemeen directeur van Plantijn Hogeschool, ziet nog een ander voordeel: “Artesis verliest studenten en dat gaat gepaard met dalende inkomsten. Ook als één van de elf opleidingen aan Plantijn minder studenten aantrekt, heeft dat gevolgen voor de hele financiering. Bij een grotere hogeschool heeft een daling minder impact. Specialisaties en verkorte trajecten vallen makkelijker te realiseren.” Zowel de studenten als het personeel halen er profijt uit: “Voorlopig zijn er weinig ontslagen gepland.” “Voor technische, dure opleidingen dalen de kosten”, voegt Guy Aelterman toe, algemeen directeur van Artesis.
Plastis of Plantesis?
De naam van de nieuwe hogeschool blijft een vraagteken. “Belangrijk is nu dat de bekendheid van de ‘merknamen’ die Plantijn en Artesis geworden zijn, niet verloren gaat”, stipt Aelterman aan. “Er zal dan ook een hele marketingstrategie aan te pas komen om deze nieuwe hogeschool van een naam te voorzien. Al vind ik het combineren van de namen tot Plastis nog wel iets hebben”, lacht hij. Ook de studenten bedenken uiteenlopende namen, van Shape en (Vrije) Hogeschool Antwerpen tot Plantesis en Artijn.
Studenten reageren verdeeld
Heel wat studenten juichen de fusie toe. “Hoe meer visies, hoe beter”, stelt Michelle Mouton van Plantijn. “Een grote hogeschool krijgt meer internationale uitstraling dan een kleine”, voegt medestudent Megan Latta toe. “Ook budgettair gezien zal de nieuwe instelling voordeel bieden.” “Hoe groter het aanbod aan richtingen, hoe rijker de school kan worden”, beaamt Loranne Van Praet, tweedejaarsstudent aan de Artesis Hogeschool.
Andere studenten vrezen chaos. “De organisatie in Plantijn loopt nu al stroef. Wat zal dat in de toekomst geven”, vraagt Fita Garcia Romero zich af. Artesis-studente Van Praet denkt daarentegen dat Plantijn beter georganiseerd is: “Wij hopen dat dit een positief effect heeft op de organisatie van onze opleidingen. Maar aan Plantijn werken ze met modules en dat zie ik niet zitten.” Martijn Hendrickx, eerstejaarsstudent aan Artesis, rondt af met een positieve noot: “Beide scholen kampen met organisatieproblemen. Maar als ze samen rond de tafel zitten, kunnen ze de infrastructuur en het beleid verbeteren.”
© 2011 – StampMedia/Plantijn – Noemi Verschoren, Jolien Van Staeyen, Roel Goris en Laura Vansweevelt