De actievoeders wilden met de symbolische actie de link aantonen tussen onze economie en conflicten in oa het Midden-Oosten.
Het Oudenaardse bedrijf OIP is sinds 2003 in handen van de Israëlische wapenproducent Elbit Systems. Elbit Systems is één van de grootste wapenproducenten van Israël. De Belgische dochter van Elbit produceert vuurgeleidingssystemen, infraroodkijkers en andere militaire optische apparatuur.


Leveringen aan Israël zijn controversieel omwille van de aanhoudende schendingen van mensenrechten in dit land. “OIP verdedigt zich met het argument dat ze niet rechtstreeks levert aan het Israëlische leger en de nodige vergunningen heeft voor de handel met de Israëlische wapenindustrie.” Zegt Bas Matthynssens van Vredesactie Gent.


“De bedrijven waaraan zij leveren, exporteren in veel gevallen hun eindproduct vanuit een ander land, richting wereldmarkt. De kans is groot dat de mensenrechtencriteria die deze landen hanteren voor hun export zwakker zijn dan de Vlaamse.”

“Wij vragen vandaag aan OIP en de Vlaamse en Belgische overheid om hun verantwoordelijkheid op te nemen en te stoppen met hun hypocriet spel ten koste van mensenlevens. We kunnen weldegelijk iets doen aan oorlogen die zich ver van ons bed afspelen, door het aandeel van onze bedrijven en onze overheid in te zien en ze ter verantwoording te roepen. Dat is de ware humanitaire interventie.”

Nieuws, Samenleving, Politiek, België, Vredesactie, Israël, Wapenindustrie, Bezetting Palestina, OIP -

Begrafenis als protest tegen Israël

donderdag 2 juni 2011 14:01
Spread the love

Ingetogen protest voor dochterbedrijf van Israëlische wapenproducent Elbit Systems

OUDENAARDE – Vredesactie Gent organiseerde een realistische begrafenis op de parking voor het bedrijf Optronics Instruments and Products N.V. (OIP). Het ging om de teraardebestelling van een anonieme Palestijnse vrouw, plots overleden op 15 mei 2011. Het was een begrafenis met alles erop en eraan: priester, lijkkist, lijkwagen, doodsprentjes en muzikale begeleiding. Nadien trokken ze nog  in stoet door het centrum van Oudenaarde.

take down
the paywall
steun ons nu!