Jongeren, Stampmedia, Genk, Festival, Genk -

Jonge Genkenaren organiseren Genk On Stage

GENK - Van 24 tot en met 26 juni maakt Genk plaats voor het festival Genk On Stage (GOS). Na de laatste optredens kunnen festivalgangers doorfeesten op de afterparty’s van Positif. Zes Genkse jongeren organiseerden drie jaar geleden hun feestje uit ontevredenheid met het uitgaansaanbod.

woensdag 1 juni 2011 16:15
Spread the love

“De officiële party van het festival was toen een Hasselts initiatief, dat geen Genkse jongeren trok. Ik vermoed dat hun muziekprogramma te alternatief was”, vertelt de 22-jarige Simon Nowak. Hij is een van de zes initiatiefnemers van Positif.

Omdat de Genkenaars merkten dat de jeugd behoefte had aan avondvulling na het festival, namen ze het heft in eigen handen. “We organiseerden ons eigen feestje in café ‘t Kofschip in Genk. We hoopten op honderd mensen, zodat we onze kosten konden dekken. We moesten enkel de zaal, het licht en het geluid betalen. De dj’s waren allemaal vrienden. Er kwam maar liefst driehonderd man opdagen”, vertelt Nowak.

Officieel

Omdat het initiatief uit zijn voegen barstte, verhuisde Positif naar een grotere locatie in De Crypte. Ook dat werd een succes. “We verkochten uit, met meer dan zeshonderd feestgangers.”
Intussen richtten de organisatoren van Positif een eigen vzw op: Nachtwacht 24/07. Dit jaar verzorgen ze de officiële afterparty van GOS. “Wij zijn al de derde organisatie. Vorig jaar werd de avond georganiseerd door Breakdown. Zij vroegen tien euro inkom. Dat was geen succes”, vertelt Nowak.

Feesten onder de kerk

De festivalbezoekers kunnen dit jaar genieten van Two days of Positif. Op vrijdag 24 juni vindt de afterparty plaats in Rondpunt 26, de avond daarna zetten de organisatoren het feest verder in De Crypte. “Dat is een speciale locatie: een fuifzaal pal in het centrum van Genk, onder de kerk. Na de afsluiting van het festival feest iedereen verder in cafés in de stad. Dat publiek willen wij aantrekken.”

Goed teken

Voor een avond plezier betalen de bezoekers vier euro, voor twee feestjes zeven euro. “We financieren alles met ons eigen geld. Hopelijk verdienen we onze kosten terug”, zegt Nowak.

“Genk is een grote stad met bijna 70.000 inwoners, waarvan een groot deel jonger dan 25 jaar. In het weekend is er niets voor jongeren. Het succes van Positif is een teken dat er behoefte is aan meer initiatieven. De stad ziet in dat wij capabel zijn om zo een feestje te organiseren. Dat is al een goede stap voor de toekomst.”

Fanbasis

De Genkenaren zien hun plannen groots. “We organiseerden al twee Positifs in Leuven. Daar hebben we al een kleine fanbasis, weliswaar voor een groot deel Genkse studenten, maar het gaat de goede kant op. In Leuven, Antwerpen in Brussel zijn er echte muziekscenes met lokale dj’s. We willen dat concept ook uitbouwen in Genk”, aldus Nowak.

© 2011 – StampMedia/Xios – Liesbeth Merckx

take down
the paywall
steun ons nu!