Naar aanleiding van de arrestatie van twee Portugese studenten, richtte de Britse advocaat Peter Benenson Amnesty International op in 1961. Sindsdien zet de organisatie zich wereldwijd in voor politieke gevangenen, mensenrechten en armoede.
Amnesty roept mensen van overal op protestbrieven te schrijven om deze problemen de wereld uit te helpen. Zo wil de organisatie erop wijzen dat ook ‘gewone’ mensen het verschil kunnen maken.
Eynulla Fatullayev vrij
Op 26 mei werd de Azerbeidzjaanse journalist Eynulla Fatullayev na meer dan 4 jaar vrijgelaten. In 2007 zou Eynulla zich schuldig hebben gemaakt aan terrorisme en laster. Hij werd veroordeeld tot 30 maanden cel.
Na zijn celstraf te hebben uitgezeten, zou hij vrijgelaten worden in 2010. Maar dat was buiten de Azerbeidzjaanse autoriteiten gerekend. Ze verzonnen opnieuw een aanklacht tegen hem. Er waren zogezegd drugs gevonden in zijn cel, waardoor hij een extra gevangenisstraf van 24 maanden kreeg.
Al die tijd voerde Amnesty een internationale campagne voor de vrijlating van de journalist. Hoewel de organisatie Fatullayevs bevrijding toejuicht, mogen we niet vergeten dat er nog onschuldige Azerbeidzjanen vastzitten.
Dubbel gevoel
Op 28 mei vierde Amnesty haar vijftigste verjaardag. Jammer genoeg kan niet iedereen mee feesten. Denk maar aan Bakhtiyar Hajiyev. De jongerenactivist werd op 4 maart gearresteerd in Azerbeidzjan voor het ontlopen van zijn militaire dienst.
Amnesty International eiste zijn onmiddellijke vrijlating en startte een campagne. Tot op heden leverde die echter nog geen resultaat op.
Ook Jabbar Savalan, Tural Abbasli en Elnu Majidli, leden van de Azerbeidzjaanse oppositiepartij, worden onschuldig vastgehouden. De regering in Azerbeidzjan veroordeelt iedereen die kritiek uitoefent op het huidige regime en veegt haar voeten aan mensenrechten.
De strijd is nog niet gestreden
Op vijftig jaar tijd heeft Amnesty International al heel wat bereikt. Tienduizenden gewetensgevangenen kwamen vrij en er werd een Internationaal Strafhof opgericht. En de organisatie zit niet stil.
Vandaag wordt er gepleit voor een Internationaal Wapenhandelverdrag en de strijd voor de vrijlating van gewetensgevangenen gaat voort. Met de slogan ‘De strijd is nog niet gestreden’ wil Amnesty de wereld erop wijzen dat er ook in 2011 nog landen zijn die zich niets aantrekken van mensenrechten.
© 2011 – StampMedia – Karen Baens