In de stad Dori werd een meisje getroffen door een verdwaalde kogel (foto: LeFaso.net)
Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Armoede, Economische crisis, Leger, Politieke crisis, Burkina Faso, Togo, Muiterij, Ivoorkust, Algemene staking, ECOWAS, BCEAO, Blaise Compaoré, Plunderingen, Prijzen consumptiegoederen, Ouagadougou, Lomé, Arabische lente, Lerarenvakbonden, Dédougou, Paracommando's, Dori, Garango, Tenkodogo, Kaya -

Opnieuw muitende soldaten in vijf Burkinese steden

In de nacht van zondag op maandag werd Burkina Faso voor de zoveelste keer opgeschrikt door muitende soldaten. In vijf steden, verspreid over het hele land, kwamen groepjes jonge soldaten al schietend op straat. Daarbij werden drie burgers gewond door verdwaalde kogels. Er werd geplunderd, auto's in beslag genomen en vernielingen aangericht.

dinsdag 31 mei 2011 20:40
Spread the love

Maandag 30 mei liep de nationale staking van de leerkrachten ten einde. Na moeizame onderhandelingen met de regering hadden de vakbonden vrijdag besloten om de staking voorlopig te beëindigen.

Maar nog voor de scholen ‘s morgens weer opengingen, werden de inwoners van diverse steden in Burkina Faso geconfronteerd met een reeks nieuwe muiterijen in het leger. In de steden Dédougou, Dori, Garango, Kaya en Tenkodogo trokken groepjes jonge soldaten de straat op om al schietend hun ongenoegen te uiten.

De maat is vol

Voor vele inwoners van het arme Sahel-land is de maat vol. Zij hebben stilaan genoeg van het gedrag van de soldaten die van hun wapenbezit misbruik maken om telkens opnieuw onrust te zaaien, vernielingen aan te richten en massaal te plunderen.

Sinds de eerste muiterijen begin maart begonnen, is het nooit meer helemaal rustig geweest. Ook niet nadat president Blaise Compaoré half april de hele legertop en de regering-Zongo de laan uitstuurde in de hoop de crisis te bezweren. Bovendien bezorgen de muiterijen in het leger het ‘land van de integere mensen’ stilaan een negatief imago in het buitenland. Het toerisme beleeft barre tijden en het land geraakt maar niet uit de diepste sociaal-economische en politieke crisis sinds meer dan 25 jaar.

Ook paracommando’s muiten

De nieuwe muiterij volgde op een bezoek van de hoogste legerchef aan de kazerne van Dédougou, waar een elite-eenheid van de paracommando’s (RPC) is gelegerd. De legerchef was de manschappen op het hart komen drukken welke hervormingen door de nieuwe regering in het vooruitzicht zouden worden gesteld. Maar dat pakte blijkbaar anders uit.

President Compaoré was op het moment van de nieuwe muiterij in het buitenland. Hij nam in Lomé deel aan de ECOWAS-top. Zondagavond trokken jonge militairen de straat op en begonnen hun kalasjnikovs leeg te schieten in het centrum van de stad. Volgens getuigen bleven de hele nacht geweerschoten weerklinken. De meeste burgers haastten zich naar huis, winkels werden gesloten uit vrees voor nieuwe plunderingen.

De soldaten van het detachement paracommando’s in Dédougou van het promotiejaar 2005-2006 eisten volgens verklaringen in de Burkinese kranten allerlei vergoedingen waarop ze eigenlijk geen recht hadden, maar die oudere collega’s bij eerdere muiterijen hadden weten af te dwingen. Ook eisten ze onmiddellijk een hogere soldij en een onderhoud met de minister.

Meisje getroffen door verdwaalde kogel

In de stad Dori, op 260 km ten noordoosten van de hoofdstad Ouagadougou, vielen drie gewonden bij de muiterij. Een meisje van 17 jaar geraakte zwaargewond door een verdwaalde kogel, maar maandagavond werd gemeld dat ze buiten levensgevaar is.

In de binnenstad werden winkels geplunderd door de soldaten die het vooral hadden gemunt op mobiele telefoons en draagbare computers. Auto’s werden kapotgeslagen en regeringsgebouwen in brand gestoken. Ook de privéresidentie van de gouverneur moest het ontgelden. In Tenkodogo (oosten) werd het politiekantoor aangevallen en wagens van regeringsfunctionarissen vernield.

De meeste steden waar muitende militairen ‘s nachts hadden huisgehouden, waren maandag zo goed als uitgestorven. Markten bleven dicht en winkels hielden de luiken gesloten uit vrees voor nieuwe plunderingen. Voor sommige handelaars is de maat vol. Zij zien hun broodwinning vernield worden, terwijl de economische toestand al weinig rooskleurig is.

Koopkracht zwaar aangetast

Door de fors gestegen prijzen voor vele basisproducten is de koopkracht van een groot deel van de bevolking aangetast. Burkina Faso behoort tot de tien armste landen ter wereld. Het land heeft bijzonder zwaar geleden onder de aanslepende burgeroorlog en politieke crisis in buurland Ivoorkust. Volgens sommige waarnemers zou Burkina Faso wel eens het eerste land van Sub-Sahara Afrika kunnen zijn dat de weg opgaat van Tunesië en Egypte, al blijven de communicatiemogelijkheden veel minder toegankelijk voor actievoerders. Het algemene ongenoegen zit alleszins zeer diep.

ECOWAS-top in Lomé

Zondag kwamen in de Togolese hoofdstad Lomé de staatshoofden van ECOWAS, het economisch samenwerkingsverband van de West-Afrikaanse landen, bijeen. Ook de Burkinese president Compaoré was er bij.

Het was de eerste topbijeenkomst na het officiële einde van de Ivoriaanse crisis. ECOWAS wil zo snel mogelijk dat Ivoorkust weer zijn rol van regionale macht kan vervullen. Maar de Ivoraanse economie heeft zware averij opgelopen – vooral de cacao-export is zo goed als stilgevallen -tijdens de voorbije politieke crisis. Het zal nog lang duren vooraleer het land zijn vroegere leidende rol in de regio kan opnemen.

Als symbolisch gebaar werd de Ivoriaan Tiémoko Meyliet Koné benoemd als nieuwe directeur van de Centrale Bank van de West-Afrikaanse staten (BCEAO). Traditioneel ging die strategische functie naar een Ivoriaan.

take down
the paywall
steun ons nu!