Verslag, Nieuws, Economie, Milieu, België -

Het Groene Boek: zoektocht naar een ecologische maar ook sociale wereld

De eerste editie van het Groene Boek zorgde niet meteen voor een overrompeling, maar inhoudelijk stond het er wel en de initiatiefnemers zijn vast van plan om verder te gaan. Enkele honderden mensen laafden zich een dag lang aan een intellectuele zoektocht naar een ecologische maar ook sociale wereld.

zondag 29 mei 2011 22:04
Spread the love

Zondagochtend, toch niet echt een ideaal moment om veel mensen naar een zaal te lokken, zo blijkt. Het Groene Boek mocht dan al mooi en boeiend van start gaan, het duurde tot de late namiddag voor de zaal volliep.

Het Groene Boek vond zijn oorsprong bij het grote succes van het boek Welvaart zonder groei van Tim Jackson en het enthousiasme en de volle zalen die de auteur trof bij de lancering ervan. Dat er door het verdwijnen van Het Andere Boek ook een leemte ontstond inzake maatschappelijk betrokken literatuur en debat in het algemeen sterkte de initiatiefnemers om met hun opzet door te gaan.

Initiatiefnemer Dirk Holemans van de groene denktank Oikos, klaagde bij de aanvang nog eens aan hoe problematisch de opwarming van het klimaat wel is. “Het beleid blijft rondjes draaien alsof men nog steeds niets geleerd heeft. Men slaagt er niet eens in om subsidies voor zonnepanelen op een sociale manier te organiseren. Hoe zou men de grote problemen die op ons afkomen kunnen aanpakken.”

Voor Holemans moet het Groene Boek dan ook uitgroeien tot een plek waar nieuwe denkkaders worden aangereikt en waar men uit het vicieuze cirkeltje kan treden. 

Naarmate de dag vorderde liep de zaal ook voller met als hoogtepunt een boeiend panelgesprek over “Draagvlak versus populisme”.

Om uit de groeien tot een publiekstrekker zal er duidelijk wel nog moeten gesleuteld worden aan de formule.

take down
the paywall
steun ons nu!