Schaduw van het Midden-Oosten hangt over G8-top
Verslag, Nieuws, Wereld, G8 -

Schaduw van het Midden-Oosten hangt over G8-top

De leiders van de Groep van 8 (G8) zijn donderdag en vrijdag bijeen in het Franse Deauville. Politiek - de Arabische revolutie en een Palestijnse staat - zal op de top waarschijnlijk de traditionele socio-economische kwesties zoals voedselzekerheid en ontwikkelingshulp overschaduwen.

donderdag 26 mei 2011 11:02
Spread the love

“De G8 zal waarschijnlijk gedomineerd worden door een aantal internationale kwesties, vooral Libië”, zegt Rob Vos, directeur van de Divisie Ontwikkelingsbeleid en Analyse van het VN-departement voor Economische en Sociale Zaken.

De nucleaire crisis in Japan, zegt hij, zal waarschijnlijk tot discussie leiden over strengere internationale standaarden.

De economische repercussies van de recessie in Japan en de wereldwijde financiële ontwrichting zullen ook op de agenda staan, evenals de Europese schuldencrisis. Maar de beleidsimplicaties hiervan zullen waarschijnlijk overgelaten worden aan het grotere G20-blok. In november vindt in Cannes de top van de leiders van de G20 plaats.

Afrika

Tot de G8 behoren Duitsland, Italië, Groot-Brittannië, Canada, Japan, Rusland, Frankrijk en de Verenigde Staten. Het International Food Policy Research Institute (Ifpri) zegt dat ook het versterken van het partnerschap met Afrika, voedselzekerheid en armoedebestrijding en de cruciale rol van de landbouw daarbij prioriteit hebben voor de G8.

Maar enkele van deze cruciale kwesties zullen misschien pas aan de orde komen op de G20. Tot die groep behoren (behalve de G8), Australië, Mexico, Zuid-Korea, Turkije en zeven ontwikkelingslanden, namelijk Argentinië, Brazilië, China, India, Indonesië, Saoedi-Arabië en Zuid-Afrika, plus de Europese Unie.

Op de vraag of de G8 zijn economische beloften is nagekomen, zegt Vos: “Wat betreft de wereldwijde toezeggingen aan het Zuiden, is de G8 ongeveer 14 miljard euro aan hulp tekortgeschoten in 2010.” Vorig jaar was de deadline voor de beloften die gedaan zijn tijdens de top in Gleneagles in 2005.

Verder, zegt hij, moet de G8 nog steeds de belofte nakomen om meer steun te geven aan de ontwikkeling van duurzame landbouw in de strijd tegen de voedselcrisis. Dit onderwerp lijkt vandaag en morgen echter niet op de agenda te staan in Deauville.

“De top zal waarschijnlijk gedomineerd worden door internationale politieke kwesties. Ik verwacht niet veel als het gaat om nieuwe beloften voor steun aan ontwikkelingslanden”, zegt Vos.

Landbouwproductie

Ifpri-directeur Shenggen Fan zei deze week in een verklaring dat de G8-leiders meer dan 14 miljard euro hadden toegezegd voor voedselzekerheid en landbouwontwikkeling. Vorig jaar werd een multilateraal fonds, het Global Agriculture and Food Security Program, gelanceerd. Doel daarvan is om de landbouwproductie en voedselzekerheid te verbeteren.

“Maar er blijven uitdagingen”, zegt Fan. In de eerste plaats moeten donoren hun beloften nakomen, net als Afrikaanse regeringen. Ten tweede moeten investeringen in de landbouw de nationale prioriteiten van een land reflecteren, en ze moeten bijdragen aan een algehele ontwikkelingsstrategie die ondersteund wordt door goed bestuur en effectief beleid.

Tot slot, zegt hij, is de vraag hoe het geld besteed wordt, net zo belangrijk als de hoeveelheid geld die beschikbaar wordt gesteld.

– – – – – – – –
Auteur: Thalif Deen

take down
the paywall
steun ons nu!