Cultuur, De week in muziek -

Luisterpost De week in muziek 24.05

Vanaf deze week in een nieuw kleedje. Een stel korte bijdragen larderen voortaan de Week in Muziek. Met nieuwe songs van Leonard Cohen, Arcade Fire met David Byrne, The Felice Brothers’ nieuwste plaat en ander vers luistervoer, een legende passeert op Duvel Blues en nieuws over Pukkelpop en Crammerock. Bonus: tien downloads van covers door Bon Iver.

dinsdag 24 mei 2011 10:40
Spread the love

Leonard Cohen

Vier nieuwe liedjes van de ultieme meester van de donkere ballad Leonard Cohen. Dat is wat we op twentyfourbit.com aantroffen. De songs heten “The Darkness”, “Feels So Good”, “Born in Chains” en “Lullaby”. Er was al sprake van dat er een nieuwe plaat van de inmiddels 76-jarige singer-songwriter (‘Suzanne’, ‘Avalanche’)  zou uitkomen, maar voorlopig blijft het daarop wachten. Wat we hier presenteren zijn vier video’s van nieuwe liedjes die hij de afgelopen jaren live al speelde. Een buitenkansje, want het is al van ‘Dear Heather ‘(2004) geleden dat hij nog eens nieuw materiaal uitbracht. Vind ze hier.

Arcade Fire met David Byrne

Van de Canadese band Arcade Fire die met ‘The Suburbs’ de plaat van vorig jaar maakte, verschijnt tegen eind juni de deluxe-versie van die cd. Daarop ‘Speaking In Tongues’ mèt David Byrne (voormalig hoofd van Talking Heads). Twee van de liedjes kun je hier alvast beluisteren. De deluxe-versie bevat ook een DVD, daarop de  film van Spike Jonze ‘Scenes From The Suburbs’ (trailer hier) naast een ‘Behind The Scenes’-documentaire en de video voor de titeltrack. Verder zal er ook een boek van 80 bladzijden bij zitten.

The Felice Brothers nieuwe plaat

Wie dacht dat de erfenis van The Band (‘Music From Big Pink’, ‘The Band’, ‘The Last Waltz’) en Tom Waits inmiddels verwaterd is, die moeten we ten sterkste verwijzen naar de Amerikaanse band The Felice Brothers en hun nieuwste plaat “Celebration, Florida”. Een amalgaam van blazers, spookachtige ballads, archaïsche instrumenten, maar ook moderne synthesizers, vaudeville, wrakke blues en vale schoonheid. Wie Americana een goed hart toedraagt, mag deze muzikale roadtrip zeker niet missen.

Verder uit deze week: Friendly Fires (‘Pala’), Thurston Moore (‘Demolished Thoughts’), White Denim (‘D’), Venetian Snares (‘Cubist Reggae’), Death Cab For Cutie (Codes & Keys) en Amon Tobin (‘Isam’). Voor de liefhebbers is er ook ‘Died In The Wool’ van David Sylvian. Deze nieuwe dubbel-cd bevat herwerkingen van de ‘Manafon’-plaat naast zes nieuwe stukken. Tip: wie een volledige stream van ‘Rome’, de veelbesproken plaat van Danger Mouse in de Ennio Morricone-stijl wil horen, die moet hier maar eens klikken.

Charlie Musselwhite live

We hadden het bijna over het hoofd gezien, maar één van de allergrootsten van de moderne blues, Charlie Musselwhite speelt zaterdag op Duvel Blues Puurs. Deze mondharmonicaspeler speelde onder meer op Tom Waits’ ‘Mule Variations’ en verder op een heleboel platen van onder meer Bonnie Raitt, INXS, John Lee Hooker, John Hammond, Eliades Ochoa, Ben Harper… zelf bracht hij ook een aantal fijne solo-cd’s uit.

Pukkelpop/Crammerock

Het trieste nieuws voor de twijfelaars is dat alle Pukkelpop combi tickets uitverkocht zijn. Om het comfort en de veiligheid op het terrein en op de camping te garanderen worden er enkel nog dagtickets voor vrijdag en zaterdag verkocht. Het goede nieuws is de komst van Smith Westerns (check hun plaat ‘Dye It Blonde’!). Maar misschien brengt Crammerock, het septemberfestival uit Stekene soelaas. Zij kondigen New Wave-legendesThe Sisters Of Mercy , Belgische dancemaniakkenThe Subs, Antwerps trots Admiral Freebee, Echo & The Bunnymen, A Brand, De Jeugd Van Tegenwoordig en Steak Number Eight aan. U weet waar we onze kids op 2 en 3 september kunnen vinden. 

Bon Iver: tien downloads

Binnenkort (half juni of daaromtrent) verschijnt de nieuwe Bon Iver-plaat en dat zorgt al voor heel wat activiteit op de internet-fora. Wie de smaak van de nieuwe (excellente) plaat al wil te pakken krijgen, die verwijzen we graag naar deze bladzijde waar er tien downloads van covers door Bon Iver prijken. Daarop onder meer covers van songs van Peter Gabriel, Tom Petty, Annie Lennox, Feist en Okkervil River. Vind ze hier.

Gene Clark

Oja, dat Bob Dylan 70 werd vandaag, dat zal u niet ontgaan zijn. Maar vandaag is het ook 20 jaar geleden dat een van de grootste songschrijvers van de sixties overleed: Gene Clark van The Byrds. Voor die band schreef hij meesterwerken als “I’ll Feel a Whole Lot Better”, “Set You Free This Time”, “Here Without You”, “The World Turns All Around Her”, “She Don’t Care About Time” en “Eight Miles High”. Tijdens zijn leven werd hij zelfs gecoverd door His Bobness hemzelve. In bijlage vindt u een 30 bladzijden tellend boekje van het fijne Britse online-blad Caught By The River dat speciaal vandaag wordt uitgebracht.

 

take down
the paywall
steun ons nu!