“Dubbele meerderheid voor verkiezing IMF-directeur”
Nieuws, Wereld -

“Dubbele meerderheid voor verkiezing IMF-directeur”

WASHINGTON — Als er gestemd wordt over een nieuwe IMF-directeur, houdt Europa bijna 36 procent van alle stemmen in handen. Ook een numerieke meerderheid van de 187 lidstaten moet zich achter een kandidatuur scharen, vinden ngo's.

dinsdag 24 mei 2011 16:27
Spread the love

Meer dan honderd organisaties uit het middenveld stuurden maandag een brief naar de raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ze eisen dat de opvolger van Dominique Strauss-Kahn met een dubbele meerderheid wordt gekozen: niet enkel een meerderheid volgens stemgewicht maar ook een numerieke meerderheid.

“Deze voorwaarden zijn de beste manier om een open en transparant proces op basis van verdienste te garanderen bij de aanstelling van een nieuwe directeur”, vinden ngo’s als het Bretton Woods Project (BWP), Oxfam en Third World Network (TWN).

“Europese landen zijn enorm oververtegenwoordigd en het archaïsche kiesstelsel discrimineert de grote ontwikkelingslanden”, verklaart Sarah Wynn-Williams, woordvoerder van Oxfam. “Het IMF zal zijn eigen geloofwaardigheid onderuithalen als de selectieprocedure geen betere afspiegeling wordt van de wereldeconomie.”

Carstens en Lagarde

Maandag barstte de opvolgingsstrijd echt los. Toen maakte Mexico de kandidatuur van zijn gouverneur, Agustin Carstens, bekend. Carstens was drie jaar lang onderdirecteur van het IMF. Hij wordt beschouwd als een van de sterkere kandidaten uit de groeilanden. Anderen zijn Montek Singh Ahluwalia uit India, Arminio Fraga uit Brazilië, Trevor Manuel uit Zuid-Afrika, Tharman Shanmugarathnam uit Singapore, en Il Sakong uit Zuid-Korea. De Turkse kandidaat, Kemal Dervis, dingt niet langer mee naar de topfunctie.

De Franse minister van Financiën, Christine Lagarde, noemde in een interview op CNBC de speculaties dat ze de baan aangeboden zou krijgen “voorbarig”. “Dat moeten anderen beslissen.”

Sinds de oprichting van het IMF in 1945 gaat de functie van directeur altijd naar een Europeaan, als gevolg van een herenakkoord met de VS, die op hun beurt de voorzitter van de Wereldbank kiezen. Het volstaat om een eenvoudige meerderheid volgens stemgewicht te behalen om IMF-directeur te worden, maar historisch wordt de beslissing altijd bij consensus genomen. In theorie heeft elk land een bepaald stemgewicht naar gelang van zijn positie in de wereldeconomie.

Het feit dat Europa zijn macht niet wil afstaan, heeft geleid tot een oververtegenwoordiging van de westerse economieën. Samen zijn de Europese landen goed voor 35,6 procent van alle stemmen. Ondanks kleppers als China, Japan, India en Zuid-Korea bezit Azië slechts 20 procent. China, dat instaat voor 13 procent van de economische productie wereldwijd, heeft een stemgewicht van amper 4 procent, minder nog dan Japan (6 procent), terwijl de omvang van Chinese economie al twee jaar groter is dan die van Japan.

Timothy Geithner

Als grootste economie ter wereld hebben de VS 17 procent van de stemmen in handen. Zonder consensus kunnen Europa en de VS nog altijd hun stemmen bundelen om een kandidaat te laten verkiezen. Maar de regering-Obama heeft nog niet laten weten dat het automatisch een Europese kandidaat zal steunen, zoals dat in het verleden wel het geval was. Analisten beschouwen de positie van Washington als doorslaggevend bij de aanstelling van de nieuwe IMF-topman.

De Amerikaanse regering heeft wel verklaard dat de Bretton Woods-instellingen meer rekening moeten houden met de belangrijkste groeilanden. Vrijdag opperde minister van Financiën, Timothy Geithner, dat de VS openstaan voor de aanstelling van een niet-Europeaan: “Washington is bereid een kandidaat te steunen met de nodige ervaring en leidinggevende kwaliteiten, die op brede steun van de leden kan rekenen.”

Dat laatste feit onderstrepen ook de ngo’s. “De kandidaat moet de steun krijgen van een meerderheid van de IMF-lidstaten, niet enkel van een machtsblok.”

“Het gekonkel van vergane wereldmachten om Lagarde naar voren te schuiven, strookt niet met het Europese voornemen om het IMF te hervormen”, vindt Jesse Griffiths van het Bretton Woods Project.
Koloniale meesters

De traditie dat Europa de volgende IMF-directeur kiest, ligt niet alleen onder vuur van ngo’s en de groeilanden zelf. Ook andere stemmen in de VS steunen de dubbele meerderheid.

“Ik ben sceptisch voor elke kandidaat die, zoals Lagarde, minister is in een machtige lidstaat. Ze kunnen niet onafhankelijk worden gezien van nationale of regionale belangen”, schrijft Nancy Birdsall, hoofd van het Center for Global Development in een blog.

“Tijd om de koloniale meesters van het IMF omver te werpen”, luidt de titel van een scherp opiniestuk in The Washington Post. De Venezolaanse auteur, Moises Naim, is een gewezen topman bij de Wereldbank. Hij maakt brandhout van het argument dat enkel een Europeaan het hoofd kan bieden aan de huidige financiële crisis die vandaag het continent treft.

“Toen Azië en Latijns-Amerika in de jaren negentig een eigen financiële crisis beleefden, was dat nooit aan de orde.”

take down
the paywall
steun ons nu!