Maandagmorgen verzamelden woedende scholieren voor het ministerie van Onderwijs in Ouagadougou (foto: LeFaso.net)
Nieuws, Wereld, Afrika, Samenleving, Vakbonden, Sociaal protest, Staking, Onderwijs, Militairen, Burkina Faso, Muiterij, West-Afrika, Blaise Compaoré, Ministerie van Onderwijs, Ouagadougou, Fespaco 2011, Stroompannes, Luc Adolphe Tiao, SNESS, SYNTHER, Lerarenvakbonden, ONATEL, Telecommunicatiekanalen -

Burkina Faso: Leraars in staking, woedende scholieren op straat, militairen muiten …

Na enkele weken van schijnbare rust neemt de sociale onrust weer hand over hand toe in het West-Afrikaanse Burkina Faso. Maandag betoogden woedende scholieren in het centrum van Ouagadougou omdat ze door de aanhoudende staking van de leerkrachten een heel schooljaar dreigen te verliezen. Maandagnacht trokken muitende soldaten al schietend de straat op.

dinsdag 24 mei 2011 20:10
Spread the love

Het leek wel of de nieuwe regering onder leiding van premier Luc Adolphe Tiao, die op 18 april werd aangesteld door president Blaise Compaoré in een poging om de diepe crisis in het land te bezweren, wat respijt kreeg. Maar de laatste dagen is het sociale ongenoegen weer volop zichtbaar en vooral hoorbaar in de straten van de belangrijkste steden.

Diepe malaise in het onderwijs

Maandag trokken duizenden scholieren uit zowat alle middelbare scholen van de hoofdstad in een woelige betoging de straat uit solidariteit met de algemene staking van de leerkrachten. De twee grootste lerarenvakbonden van Burkina (SNESS en SYNTHER) hadden donderdag gezamenlijk besloten om voor 72 uur het werk neer te leggen tegen het gevoerde onderwijsbeleid van de regering.

De bonden nemen het niet langer dat een hele reeks al lang beloofde vergoedingen nog altijd niet zijn uitbetaald en dat het probleem van de te grote klassen niet ernstig wordt aangepakt. Sommigen leraars wachten nog op huisvestingsvergoedingen van 2007 en 2008. Op woensdag zouden ook zij een betoging houden.

Door de staking dreigen heel wat scholieren geen examens te kunnen afleggen voor een schooljaar dat al grotendeels om zeep was. Het is immers niet de eerste keer dat er dit schooljaar geen les wordt gegeven.

Scholen preventief gesloten

Na de zware onlusten als gevolg van de verdachte dood van de scholier Justin Zongo in een politiecel in de stad Koudougou op 20 februari, had de regering de scholen en universiteiten in het hele land preventief gesloten om vooral geen protesten te krijgen tijdens het Fespaco-filmfestival van Ouagadougou.

In maart en begin april waren er wekelijks betogingen van scholieren en studenten. Net in die periode deden zich ook de zwaarste muiterijen in het leger voor sinds Compaoré in 1987 met een staatsgreep aan de macht kwam.

Woedende scholieren vallen ministerie aan

De woedende scholieren trokken maandag rond 9 uur naar het centrale gebouw van het ministerie van Onderwijs (MESS) aan de drukke Avenue de l’Indépendance in het centrum van Ouagadougou. Zij eisten dat een delegatie zou worden ontvangen door de minister om hun grieven toe te lichten.

Maar toen medewerkers van het ministerie hen duidelijk maakten dat de minister er niet was, steeg de spanning. Hoewel de leiders van de manifestatie probeerden om het protest vreedzaam te houden, liep het toch uit de hand. Sommige jongeren vonden dat er toch niet naar hen werd geluisterd als ze geen geweld gebruikten.

Ruiten werden ingeslagen en de inboedel van enkele kantoren totaal overhoop gehaald. Computers en onderwijsdossiers moesten er aan geloven. Op de binnenplaats werd een vuur aangemaakt met meubilair, volgens getuigen was de zwarte rook in de hele stad zichtbaar. De politie liet de scholieren begaan.

“Trop c’est trop, on veut avancer”

De slogans op de spandoeken maakten duidelijk wat de jongeren willen: “Albert, ontslag” (gericht tegen de nieuwe minister van Onderwijs, Albert Ouédraogo), “Wij willen les”, en “Trop c’est trop, on veut avancer”. Woordvoerders van de scholieren zegden dat hun actie niet gericht is tegen de leraars en hun vakbonden, maar tegen de politici die het onderwijs verwaarlozen en de jonge generatie de kans ontzeggen op een degelijke vorming.

In Bobo-Dioulasso, de tweede stad van Burkina Faso, hielden de twee lerarenvakbonden maandag en dinsdag een sit-in van een uur voor het gebouw van de regionale onderwijsdirectie. Zij zijn kwaad omdat eerder overleg met het ministerie op een sisser is afgelopen. “De overheid neemt de gerechtvaardigde eisen van de leerkrachten niet au sérieux. Daarom hebben we besloten tot actie over te gaan. En dit is nog maar een begin”, zo waarschuwde een vakbondsleider dinsdag.

En weer eens muitende militairen

En alsof dit nog niet volstond, zijn ook de militairen weer maar eens aan het muiten geslagen. Maandagavond rond 20 uur begonnen volgens diverse getuigen enkele tientallen soldaten van de kazerne Paspanga in Ouagadougou in het wilde weg te schieten in hun wijk. Sommigen schreeuwden, terwijl ze met kalasjnikovs zwaaiden, dat ze woedend waren omdat eerder beloofde vergoedingen nog altijd niet waren betaald.

In die kazerne zijn ook leden van de presidentiële garde gelegerd. Die elite-eenheid van het Burkinese leger lag aan de basis van de zwaarste muiterij die midden april het land op zijn grondvesten deed daveren. Daarop stuurde Compaoré de legertop en de hele regering de laan uit. Maar het ongenoegen onder militairen is duidelijk nog niet verdwenen. 

Enkele militairen richtten ook barricades op en hielden bussen tegen om de wegen naar de kazerne te blokkeren. Het stadscentrum lag er vlug verlaten bij omdat de meeste mensen zich naar huis haasten. Tot 23 uur werden er nog geregeld geweerschoten gehoord in de stad.

Telecommunicatie plat door staking

Vorige week zaterdag was er ook een muiterij in de zuidelijke stad Pô, waar een groot opleidingscentrum van het leger is gevestigd. Militairen bezetten er kruispunten en bedreigden burgers. Niemand in de rest van het land wist wat er aan de hand was omdat alle telecommunicatiemiddelen plat lagen door een staking van de personeelsleden van ONATEL, de openbare telefoonmaatschappij. De laatste weken zijn er ook dagelijks stroomonderbrekingen.

***
De brief die de scholieren aan de minister van Onderwijs stuurden

Lettre des élèves au Ministre des Enseignements Supérieur et Secondaire

“Monsieur le Ministre, nous tenons avant tout propos à vous témoigner notre haute gratitude pour vos efforts conjugués dans la résolution des crises que traverse le milieu de l’éducation.

Vos nombreux déplacement et dialogue directs avec les enseignants, étudiants et élèves sont salutaires en ce sens qu’ils permettent à tous de proposer des solutions conséquentes pour une sortie de crise. Sur ce, nous vous réitérons nos remerciements tout en espérant que les meilleurs résultats restent à venir.

Cependant, nous élèves des établissements publics, vivons toujours des angoisses qui relèvent des grèves répétées de nos enseignants.

Cette situation n’est pas une première, nous avons maintes fois été privés de cours simplement parce que ces derniers estiment qu’ils ne jouissent pas entièrement de leurs droits. Conséquence, ce sont les élèves qui voient leur niveau d’instruction baisser.

L’irrégularité des cours ne permet guère, à nous élèves de mieux nous outiller pour répondre valablement aux nombreuses exigences du domaine éducatif. C’est ainsi que nous vous adressons ces mots afin que vous vous penchiez plus rigoureusement sur les difficultés que connaissent les acteurs du milieu.

Les enseignants sont d’une importance capitale, il s’évertuent jours et nuits pour assurer un meilleure formation aux élèves que nous sommes.

Etant en permanence en contact avec eux, nous savons mieux que tous à quels points ils souffrent dans l’exercice de leurs fonctions. Alors nous vous invitons à résoudre le plus promptement possible leurs problème.

Nous, élèves, avons besoins de nos enseignants qui sont également pour nous des garants d’une génération vertueuse, responsable et crédible. Très respectueusement, monsieur le Ministre, nous vous transmettons ces préoccupations qui animent nos consciences afin que des décisions salvatrices soient prises pour un bien être général.

Certes, à l’impossible, nul n’est tenu, mais nous vous savons à la hauteur des qui des maux minent l’enseignement. Aidez les enseignants à nous aider car c’est ensemble que nous sortirons le pays de l’ornière. Avec tout le respect et la considération que nous vous devons, des élèves assoiffés de savoir.

Ont signé au nom de leurs camarades de lycée: Boris Z. Yiougou, Lycée Song-Taaba Alfa Traoré, Lycée technique de Ouagadougou Aanhoma Ganamé, Lycée Marien N’Gouabi”

Gepubliceerd in de Burkinese krant L’Observateur Paalga, overgenomen op de nieuwswebsite LeFaso.net: http://www.lefaso.net/spip.php?article42154&rubrique4

take down
the paywall
steun ons nu!