“We zitten op scharniermoment in strijd tegen aids”
Nieuws, Wereld -

“We zitten op scharniermoment in strijd tegen aids”

JOHANNESBURG — Er moeten concrete doelstellingen komen voor de universele toegang tot de behandeling van aids en voor de financiering die dit mogelijk maakt. Dat is wat aidsorganisaties willen voor de bijzondere zitting van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties volgende maand in New York.

maandag 23 mei 2011 16:20
Spread the love

De speciale zitting moet de richting bepalen die wereld de komende tien jaar en verder uit wil in de strijd tegen hiv en aids.

In 2006 leidde de bijzondere zitting tot een uitbreiding van de programma’s voor antiretrovirale behandeling (ART), die nu ruwweg vijf miljoen mensen bereiken. Aidsorganisaties benadrukken dat de wereld op haar elan moet doorgaan om te vermijden dat de geboekte vooruitgang ondermijnd wordt.

Financiële crisis

Anton Kerr van de International HIV/AIDS Alliance zegt dat we ons op “een scharniermoment” bevinden. “Hiv is wat van de politieke agenda verdwenen, er is ook de financiële crisis geweest, het is daarom van cruciaal belang dat de Speciale Zitting de politieke wil op hoog niveau verankert en geld en verbintenissen mogelijk maakt voor de komende jaren.”

Groepen als de International HIV/AIDS Alliance benadrukken dat een behandeling met aidsremmers niet alleen een behandelingsmethode is maar ook een instrument om de overdracht van het virus tegen te gaan. Als een hivpositieve persoon een antiretrovirale therapie volgt, dan kan het risico dat hij zijn sekspartner met het virus besmet, met 96 procent dalen. Dat blijkt uit een rapport dat de Nationale Gezondheidsinstituten van de Verenigde Staten deze maand hebben gepubliceerd.

Een gelijkaardige studie die eind 2010 in het Britse tijdschrift The Lancet werd gepresenteerd, suggereerde dat het gelijktijdig opvoeren van behandeling en preventie nieuwe infecties met de helft kan doen dalen.

Kosten voor gezondheidszorg

“Een groei in de toegang tot antiretrovirale behandeling heeft niet alleen miljoenen levens gered, het heeft ook de overdrachtsgraad verminderd”, zegt Mara Kardas-Nelson van Artsen zonder Grenzen. “Als mensen vroeg antiretrovirale behandeling krijgen, dan heeft dit een impact op een hele gemeenschap, niet alleen op het individu.”

Wie aidsremmers krijgt, leeft ook gezonder, zegt Kardas-Nelson. “Dat haalt de daarmee samenhangende kosten voor gezondheidszorg naar beneden voor wat ziekenhuistijd en andere medicijnen betreft. Ze leven ook langer en kunnen economisch actiever zijn.”

Kardas-Nelson noemt het begrijpelijk dat de steun voor internationale kwesties gedaald is na de financiële crisis. Maar ze roept donoren op om ART-financiering als een investering op lange termijn te bekijken.

Ook voor Tido von Schoen-Angerer, directeur van Campagne Toegang tot Essentiële Medicijnen van Artsen zonder Grenzen, is de komende speciale zitting van Algemene Vergadering van cruciaal belang. “Met een goed beleid kunnen we het aantal mensen in behandeling verdrievoudigen zonder de kosten te verdrievoudigen. Maar als de belangrijkste donorregeringen een doelstelling voor behandeling niet steunen, dan zenden ze een duidelijk signaal dat ze niet van plan ooit greep te krijgen op deze pandemie.”

De speciale zitting, waarvan sommigen denken dat het de laatste in haar soort zal zijn, vindt plaats van 8 tot 10 juni.

– – – – – – – –
Auteur: Louise Redvers

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!