Foto Pieter Morlion
Nieuws, Economie, België -

Bedrijven verhuizen naar Wallonië

Wallonië krijgt er voortdurend bedrijven bij: niet alleen door de creatie van nieuwe bedrijven, maar ook door delokalisering van bedrijven vanuit Vlaanderen en Brussel naar Wallonië. Dat blijkt uit een studie van de CESRW (de Waalse sociaal-economische raad).

zondag 22 mei 2011 19:44
Spread the love

Bedrijven blijken in België nogal vlot van gewest te wisselen. Zo verlieten circa 1000 bedrijven Vlaanderen en Brussel om zich in Wallonië te vestigen, maar een aantal Waalse bedrijven volgden de andere richting

Het saldo van de hele operatie is positief voor Wallonië, met een winst van 253 bedrijven. Deze beweging is al enkele jaren aan de gang, met een saldo van 300 bedrijven in 2007, 198 bedrijven in 2008 en 333 bedrijven in 2009.

De CESRW toont verschillende oorzaken voor deze ontwikkeling aan, zoals een gunstige bedrijfsfiscaliteit en de beschikbaarheid aan ruimte. Daar kan ook de toegankelijkheid van de Waalse regering voor ondernemers aan toegevoegd worden, en dat geldt ook voor de kabinetten en de Waalse administratie.

Ook het totale aantal bedrijven neemt in Wallonië voortdurend toe: van 70.344 in 2000 tot 91.840 vorig jaar, waarbij in geen enkel jaar een daling werd opgetekend.

Nog volgens de CESRW weerstond Wallonië de economische crisis van 2009 vrij goed, met een vermindering van de economische activiteiten (in volume) met 3,1 procent, tegenover min 3,4 procent voor Vlaanderen en min een half procent voor Brussel.

Berichten zoals deze voeden de o.m. bij de Waalse pers (zoals La Nouvelle Gazette) groeiende overtuiging dat Wallonië ook op eigen kracht als gewest verder kan varen, en daarom niet langer bevreesd moet zijn voor meer regionalisering.

take down
the paywall
steun ons nu!