Nieuws, Cultuur, Antwerpen, Stampmedia, Theater, Antwerpen, Arenberg, Sifort, Gloria Boateng, Hans en Grietje, Ikram Alouad, Junior Mthombeni, Nadia Benabdessamed, SIN, Watmet -

Theatercollectief ‘SIN’ debuteert met grimmig sprookje

Wat weten we over de leefwereld van jongeren in een grootstad? Wat gebeurt er als je opgroeit zonder geld en een degelijk huis? Het kersverse theatercollectief ‘SIN’ zocht het uit en speelde op 13 mei een opmerkelijke try-out in de Arenberg. Het verhaal van Hans en Grietje, maar wel bijtend hard.

vrijdag 20 mei 2011 11:06
Spread the love

“We wilden een stuk maken op maat van deze stad”, vertelt Nadia Benabdessamad na de voorstelling. “We zijn zelf alle drie geboren en getogen in Antwerpen.” Ikram Alouad, Junior Mthombeni en Nadia Benabdessamed besloten in de zomer van 2010 om samen een theatercollectief uit de grond te stampen. ‘SIN’ is een samenvoeging van de beginletters van hun voornamen, Junior luistert ook naar Zuid-Afrikaanse naam ‘Sepaunyane’. De drie Antwerpenaars willen de theaterwereld injecteren met meer kleur. Voor haar eerste theaterproductie roept het collectief de hulp in van rapper Sifort en zangeres Gloria Boateng.

Seks, drugs en hiphop

Wat gebeurt er als je Hans en Grietje katapulteert naar 2011? Ze groeien niet op in een hutje in het bos, maar in een kraakpand in een grootstad. De rand van het bos wordt Linkeroever. Broer en zus trekken de straat op om te gaan bedelen en komen er in contact met obscure types. Aan de hand van enkele originele vondsten wordt de sfeer op de scène steeds dreigender. De inhoud van een omgekeerde vuilbak blijkt de perfecte setting van een wild feestje. De hiphoppers komen oog in oog te staan met de acteurs.

“Veel verhalen zijn de revue gepasseerd,” zegt Alouad, “maar we vonden dat we met dit verhaal de meeste verbanden konden leggen met deze tijd. Er zijn raakvlakken met wat jongeren soms echt meemaken in een stad. We hebben het sprookje wel sterk gedramatiseerd, het blijft toneel hè.” Tijdens het productieproces vroegen de toneelmakers feedback van jongeren uit Antwerpen-Noord en het Kiel.

Geen klassiek theater

“Er wordt vaak toneel gemaakt over jongeren zonder dat zij zelf hierin participeren”, meent Benabdessamad. “Mijn rol binnen ‘SIN’ is om hen te engageren, we proberen een stuk te maken dat past in hun leefwereld. Jongeren hechten veel belang aan de boodschap, ze hebben een sterke realiteitszin en een kritische houding tegenover toneel. Ons verhaal gaat over het opgroeien in een grootstad. Soms doen mensen domme dingen

omdat ze niet weten wat kiezen. We willen niet moraliseren, maar we willen wel meegeven dat je altijd een keuze kan maken.”

De voorstelling ‘H & G grimmiger’ gaat op 26 oktober 2011 officieel in première tijdens het ‘Mestizo Arts Festival‘ (MAF) in de Arenberg.

© 2011 – StampMedia – Marieke Van Cauwenberghe

take down
the paywall
steun ons nu!