Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, Congo, Verkiezingen, Kieskringen, CENI, Oost-Kasaï, Registratie kiezers, Kieskaart -

Grote verwarring in Oost-Kasaï in aanloop verkiezingen Congo

In de provincie Oost-Kasaï, in het centrum van de Democratische Republiek Congo, is de verwarring rond de komende verkiezingen groot. Heel wat kiezers blijken er nu ingeschreven te zijn in kiesbureaus die ver van hun woonplaats verwijderd liggen.

vrijdag 20 mei 2011 15:05
Spread the love

Congo kiest op 28 november 2011 een nieuwe president en afgevaardigden voor het parlement, maar heel wat kiezers in de provincie Oost-Kasaï blijken nu ingeschreven te zijn in kiesbureaus die ver van hun woonplaats verwijderd zijn. Ook zijn er klachten over politici die kiezers naar andere kieskringen vervoeren.

“Tot mijn verbazing staat op mijn kieskaart niet het kiescentrum waar ik me heb laten inschrijven”, zegt Pauline Muadi, inwoner van Luamuela, op 18 kilometer van de stad Mbuji-Mayi, het bestuurlijke centrum van Oost-Kasaï. “Ik ben een oudere vrouw, ik wilde me dicht bij huis inschrijven om te kunnen stemmen. Dit is ontmoedigend.”

Een gelijkaardig verhaal bij Polydor Kankolongo. “Ik heb me laten inschrijven in Luamuela, maar ik zal moeten stemmen in Bakua Nsumpi, in Lupatapata. Dat is praktisch onmogelijk.”

Dit soort verhalen is schering en inslag in Oost-Kasaï, zegt verkiezingswaarnemer Franck Mbiya. Veel politici, zowel van meerderheid als oppositie, zijn ongerust over deze onregelmatigheden. De voorzitters van de kiesbureaus wijten de problemen aan de computersoftware in de inschrijvingscentra.

Kiezers naar andere kieskring gevoerd

Er zijn ook klachten over politici die inwoners uit Mbuji-Mayi naar Miabi, Bakua Mulumba en Ngandajika, op 30, 60 en 90 kilometer van de provinciehoofdstad, hebben gevoerd om hen daar te laten inschrijven. Drie onder hen zijn geïdentificeerd door de bevolking. De lokale autoriteiten hebben juridische stappen aangekondigd.

Door extra kiezers naar een andere kieskring aan te voeren, verhoogt het aantal verkozenen voor die kieskring. Maar door de grote afstand zullen de kiezers de dag zelf wellicht niet opdagen bij de stembus.

“We eisen een snelle correctie van de kieskaarten, die rekening houdt met de nabijheid van de inschrijvingscentra en kiesbureaus en met het verbod om kiezers naar een andere kiesomschrijving te verplaatsen”, zegt oppositielid Robert Ntambwe.

Kiescommissie

Sinds begin april kan de Congolese bevolking zich gedurende drie maanden inschrijven voor de verkiezingen. In Oost-Kasaï gebeurt dat massaal, zegt de provinciale coördinator van de Onafhankelijke Nationale Kiescommissie (CENI).

Na een maand hebben zich al meer dan 1,4 miljoen kiezers aangemeld, bij de verkiezingen van 2006 schreven zich 2,4 miljoen mensen in tijdens de hele registratieperiode.

“De onregelmatigheden zijn geen fraude”, zegt de voorzitter van een CENI-bureau, die anoniem wil blijven. “De operatoren hebben het gebruikte programma nog niet onder de knie. Over dertig dagen zijn die fouten weggewerkt. De mensen zullen alleen maar kunnen stemmen in hun inschrijvingscentrum. Een andere mogelijkheid zal er niet zijn.”

take down
the paywall
steun ons nu!