Verslag, Nieuws, België, VRT, Beheersovereenkomst -

De nieuwe VRT: misschien derde net, altijd mooi Nederlands

Binnenkort komt minister van Media Ingrid Lieten met een nieuwe beheersovereenkomst van de VRT op de proppen. Dan wordt duidelijk hoe de openbare omroep er de komende vijf jaar zal uitzien. De drie meerderheidspartijen in het Vlaams parlement lichten al een tip van de sluier op met een resolutie.

woensdag 18 mei 2011 17:41
Spread the love

Philippe De Coene (sp.a), Carl Decaluwé (CD&V) en Wilfried Vandaele (N-VA) stellen al meteen gerust. “Er komt geen krimpscenario”, klinkt het. De vorige dotatie wordt als startbasis gebruikt en de nieuwe dotatie zal “voldoende en adequaat” zijn.

De financiering moet wel transparanter. De commerciële inkomsten moeten binnen de perken worden gehouden en marktconform zijn. En er moet een einde komen aan de versnipperde financiering vanuit verschillende ministeries (een cultuurprogramma met steun van het ministerie van Cultuur bijvoorbeeld).

In ruil krijgen we een openbare omroep die zich prioritair richt op informatie- en cultuurprogramma’s, maar die daarnaast ook sport, educatie, drama en ontspanning brengt. De programmering moet “onderscheidend, innovatief, kwalitatief, onafhankelijk en gevarieerd” zijn.

VRT ook op het net

De meerderheidspartijen spreken zich ook uit over enkele hete hangijzers. Zo mag de VRT aanwezig zijn op alle moderne platformen, dus ook op het internet. De nieuwssite van de VRT was eerder een doorn in het oog van De Persgroep en Corelio die geen publiek gefinancierde concurrent willen voor hun eigen nieuwssites.

De parlementsleden deden inspiratie op bij de BBC. “Als je als openbare omroep een rol van betekenis wil spelen, moet je aanwezig zijn op alle moderne platformen anders word je verbannen naar de marge”, zegt Philippe De Coene (sp.a).

Van de Vlaamse meerderheidspartijen mag ook MNM blijven. De VRT moet wel jaarlijks aantonen dat de zender een meerwaarde heeft.

Tournée générale

De Coene en co keren ook nog eens terug op de rel rond het bierprogramma Tournée Générale. Die sympathieke ontdekkingstocht langs brouwerijen bleek iets minder spontaan dan de makers wilden doen geloven. Brouwers moesten duizenden euro op tafel leggen om de bierkuifjes over de vloer te krijgen. “De VRT moet er op toezien dat er geen beïnvloeding kan zijn van commerciële belangen op de inhoud van programma’s”, klinkt het nu.

Een herhaling van de innige band tussen een productiehuis als Woestijnvis en de VRT komt er best ook niet. De VRT moet voortaan transparante criteria hanteren tegenover de productiehuizen, er mogen geen dumpingpraktijken zijn en er moet een maximale diversiteit van onafhankelijke producenten behouden worden.

De “wenselijkheid, haalbaarheid en betaalbaarheid” van een derde kanaal voor kinderen en jongeren moet onderzocht worden. De VRT moet meer inzetten op cultuur en structureel meer aandacht geven aan minder populaire sporten.

“Het is de opdracht van de openbare omroep om juist nieuws te brengen eerder dan snel nieuws”, zegt Wilfried Vandaele (N-VA). De nieuwsdienst moet ook sterker inzetten op buitenlandberichtgeving en onderzoeksjournalistiek.

Standaard-Nederlands

De VRT moet ook de drager van de Vlaamse culturele identiteit zijn, vindt Wilfried Vandaele (N-VA). Er moet daarom een verhoogde specifieke aandacht zijn voor Vlaamse muziekproducties en Nederlandstalige muziek.

Als het van de meerderheidspartijen afhangt, zal Thuis-personage Frank Bomans voortaan keurig Nederlands spreken. “De VRT moet maximaal een helder standaard-Nederlands gebruiken in haar programma’s.”

Groen! zal de meerderheidsresolutie ondersteunen, zo liet de partij al weten. Volgens Bart Caron van Groen! is de meerderheidsresolutie een doorslag van zijn eigen resolutie die hij twee maanden geleden indiende.

Van Caron mocht het allemaal wel wat scherper zijn met wat meer concrete engagementen. “Het is een rode draad doorheen de resolutie dat er geen cijfers genoemd worden”, aldus Caron die zelf een minimumbedrag plakte op de dotatie.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!