Binnenland, Nieuws, Nieuws, Vluchtelingen, Politiegeweld, Gesloten centra, Dossier:vluchtelingen -

Ricardo getuigt over agressie politie

Ricardo getuigt over agressie politie
vrijdag 13 mei 2011 15:37

Op weg naar het muziekfestival Steenrock hielden twee agenten van de lokale politie van Zaventem een busje met jongeren tegen voor een controle. Nadat Ricardo aangaf geen Nederlands te verstaan, haalde een agent zijn matrak boven en sloeg Ricardo in zijn gezicht. Het resultaat hiervan is te zien in deze getuigenis van Ricardo.

In het parlement vroeg Zoé Genot (Ecolo) aan minister van Binnenlandse Zaken (in lopende zaken) Annemie Turtelboom (Open VLD) of de politie-agent nog in functie was en of er een procedure tegen hem en zijn collega werd opgestart.

De minister antwoordde onder meer: “Ik heb me geinformeerd bij mijn diensten waaruit bleek dat de versie van de feiten van de lokale politie totaal verschillend is. Geen klacht werd ingediend tegen de politie en geen maatregelen werden genomen tegen de politie-agenten.”

Genot besluit op haar website: “De minister vindt het niet nodig de politie-agent te schorsen of om een intern onderzoek te vragen. Laten we hopen dat het gerecht zijn werk doet na indiening van de klacht.”

De Ligue des Droits de l’Homme roept op tot een bijeenkomst in solidariteit met Ricardo, tegen politiegeweld tegen geweldloze actievoerders en voor een strafrechtelijk proces en een intern onderzoek in deze zaak. Er wordt verzameld op maandag 16 mei voor het Justitiepaleis in Brussel.

take down
the paywall
steun ons nu!